POTREBNO:
gotove kore za savijaču (10-tak komada)
300g mlade koprive
4 krumpira
1 veći luk
- Hits: 1879
POTREBNO:
gotove kore za savijaču (10-tak komada)
300g mlade koprive
4 krumpira
1 veći luk
Za pripremu čaja od koprive koriste se mladi listovi koji se beru u proljeće. Čaj se može raditi od svježih ili od osušenih listova.
Osušeni listovi se pakiraju i njih je moguće kupiti u biljnim ljekarnama i sličnim trgovinama, odnosno prodavaonicama zdrave prehrane.
Za pripremu čaja od svježe koprive potrebni su sljedeći sastojci:
KOPRIVU (Urtica dionica) neki stručnjaci nazivaju i najvrjednijom biljkom na svijetu, jer je njen sastav lijek za mnoge bolesti. Iako žare i peckaju kožu, tamnozeleni listovi koprive kuhanjem postaju meki i ljekoviti, a slična svojstva imaju i korijen i sjeme.
Sastojci:
• 1 šalica zobenog brašna
• 1/2 šalice pirovog brašna
• 1 šalica zobenog mlijeka
• 2 žlice meda
• 2 žlice kokosovog maslaca
• 1 naribana jabuka
• prstohvat soli
• 1 čajna žličica praška za pecivo
• 1 čajna žličica cimeta
Sastojci:
• 200 ml zobenog ili drugog malomasnog mlijeka
• 75 g pirovih pahuljica
• 2 žlice sušenog voća (brusnice, grožđice, po izboru)
• 1/3 čajne žličice ekstrakta vanilije
• šaka orašastih plodova (orah, badem, po izboru)
• 2-3 svježe jagode (ili neko drugo sezonske voće)
Sastojci
• 500 g pirovog brašna
• 1 žlica kvasca
• 1 žlica meda
• 1 žlica soli
• 300 ml vode
• 1 žlica ulja
Širom svijeta je prihvaćena i znanstveno dokazana činjenica da čovjekovo zdravlje danas najvećim dijelom ovisi o njegovu životnom stilu i prehrani.
porodica Verbenaceae
Popularni naziv: vrbica, vrbina, jezičav, boriš, brstica