rusomaca-2.jpg

RUSOMAČA (Capsella bursa - pastoris)

porodica Cruciferae

Popularni naziv: pastirska torbica, rosomača, torhičica, mačkino srce

Opis:     Jednogodišnja zeljasta biljka, s rozetom oformljenom od bazalnih dijelova koji su podijeljeni na listove. Gornji listovi su puni, dok su donji nejednako nazubljeni.

Stabljika je ravna, visoka 10-40 cm. Cvjetovi su mali, bijelo-sive boje, raspoređeni u bočne cvatove, dok su donji formirani od sjemenog omotača i nalikuju na vrećice u obliku srca, tvrde na dodir.

Staništa: Raste na obradivu i neobrađenom terenu.

Sakupljanje: Koristi se cijela biljka Herb a capsellae i sakuplja se u vrijeme cvjetanja. Cvjeta od svibnja do rujna.

Sušenje se obavlja u sjeni, u tankim slojevima.

Aktivna svojstva: Amini (kolin, acetil-kolin, fenolični derivati, glikozidi, tiramin, kalijeve soli), glikozid.

Uvjeti za uporabu: Biljka treba zadržati prirodnu boju nakon sušenja. Neupotrebljive su biljke s promijenjenom bojom, kao i one napadnute parazitima.

Farmakološko djelovanje: Adstrigens (izaziva stezanje), koronarni vazodilatator (širi krvne žile srca), uterotonik (za ispiranje i dezinfekciju maternice), hemostatik (zaustavlja krvarenje), hipotenzor (snižava krvni tlak), analgetik (ublažava bolove).

Terapijske indikacije: Angina pektoris, hipertenzija (povišen krvni tlak), mastitis (upala dojki liječenje u obliku komprese), atrofija mišića (sušenje mišića), unutrašnje hemoragije (krvarenja), menometroragija (pojačano menstrualno krvarenje), dismenoreja (menstruacija praćena bolovima).

U vrijeme menopauze preporučljivo je piti 2 šalice dnevno tijekom 4 tjedna, potom se pauzira 3 tjedna, nakon čega se tretman ponavlja.

Protiv hemoroida koji krvare primjenjuju se klizme, ispiranja i sjedeća kupka uz uporabu mlakog uvarka od ove biljke.

Rusomača je slična imeli; normalizira cirkulaciju krvi. Preporučuje se kako protiv povišenog, tako i protiv sniženog krvnog tlaka.

Poput imele, rusomača je uspješno sredstvo protiv krvarenja maternice.

Ta se biljka koristi u slučaju rektalnog prolapsusa (ispadnutost zadnjeg crijeva). Pije se dnevno po 4 šalice čaja od vrkute (Alchemilla vulgaris), a izvana se primjenjuje masaža tinkturom od rusomače; također se po 10 kapi te tinkture uzima kao dodatak jednoj šalici čaja i to treba piti 3 puta dnevno. Za 10 dana, koliko je potrebno da se pripremi tinktura, preporučuje se oblog od švedskog aperitiva (švedska grančica).

Način uporabe:

Infuzija: 1 punu žličicu biljke dodanu u 250 ml vrele vode ostaviti po-klopljeno 30 sekundi i procijediti.

Sjedeća kupka: Vidi Preslica.

Oblog: 1 puna žlica biljke, ako je moguće svježe, stavi se u gazu i obloži oboljelo mjesto.

Tinktura: Svježe ubrana biljka: listovi, stabljika i cvjetovi, kao i vrećice sa sjemenom, fino se usitne i lijevaju u bocu bez nabijanja, potom se preko toga doda alkohol jačine 40% (biljka treba biti prekrivena) i ostavi se na suncu ili toplom zraku 10 dana. Nakon toga se procijedi i prelije u tamniju bocu. Čuva se na hladnom.

Ako se koristi sušena biljka, stavi se u sito koje se postavi iznad vode koja vrije. Biljka se oblaže na oboljelo mjesto u obliku kataplazme.

  • Hits: 2322