6a6a.JPG

Kopriva: moćan lijek iz prirode

KOPRIVU (Urtica dionica) neki stručnjaci nazivaju i najvrjednijom biljkom na svijetu, jer je njen sastav lijek za mnoge bolesti. Iako žare i peckaju kožu, tamnozeleni listovi koprive kuhanjem postaju meki i ljekoviti, a slična svojstva imaju i korijen i sjeme.

Dobro je napomenuti da se koristi i list i korijen koprive i to list svježi i sušeni, dok se korijen koristi samo kao sušeni. List koprive se bere tijekom čitava ljeta, dok se korijen (podanak) sakuplja u rano proljeće i kasnu jesen.
Ljekoviti sastav koprive
Utvrđeno je kako kopriva sadrži 5,5 posto bjelančevina, 0,7 posto masti i 7 posto ugljikohidrata. Bogata je vitaminom C (u mladom lišću koprive nalazi se 75-140 mg), zatim karotenom (provitaminom A) 20 mg, vitaminima B2, K i pantotenskom kiselinom. Od minerala sadrži: kalcij, fosfor, željezo, magnezij, natrij, kalij.

Djelovanje
Kopriva se prvenstveno zbog žarenja dugo nepravedno smatrala neugodnom i opasnom biljkom. Ali, sagledavajući njen bogati sastav i uzimajući u obzir pozitivna iskustva iz naroda, koprivi se pripisuje vrlo široko, raznoliko i učinkovito djelovanje kod mnogih tegoba. Najvažnije djelovanje je na ukupno pročišćavanje i oporavak organizma.
Uvrštavanjem koprive u jelovnik dobiva se povrće koje imaju pozitivan učinak na organizam, od poticanja funkcije žlijezda za jače izlučivanje probavnih sokova koji pomažu u razgradnji masti, bjelančevina, ugljikohidrata i ostalih sastojaka u hrani koju uzimamo, do unošenja vrijednih sastojaka, od vitamina, minerala, esencijalnih kiselina do biljnih hormona. Pomaže kod peludne groznice i ostalih vrsta alergija, pobuđuje izmjenu tvari, jača i čisti krv i cijeli organizam, jača imunitet. Ljekovito djelovanje enzima sekretina koji sadrži kopriva utječe na povećavanje broja crvenih krvnih stanica.
Kopriva pospješuje mokrenje (diuretički efekt) što se najviše pripisuje flavonoidima i pri tom izlučuje iz tijela produkte metabolizma te se zbog toga savjetuje upotreba kod reumatičnih oboljenja, artritisa, bubrežnih kamenaca, odnosno za povećanje izlučivanja količine urina.
Kopriva pomaže kod niskog željeza u krvi i kod krvarenja. Velika količina metabolički iskoristivog željeza, bogatstvo minerala jača krv i pomaže oporavak slabih i umornih osoba. Pomaže zaustavljanje krvarenja (iz nosa) i obilne menstruacije. Preporuča se oboljelima od šećerne bolesti za smanjenje razine šećera u krvi i dobra je dijetalna namirnica. Ublažava i pomaže kod kroničnih kožnih oboljenja, ekcema i akni uspostavljajući prirodni tonus kože. Pomaže kod oboljenja povećane prostate, djeluje protuupalno. Protuupalno djelovanje se očituje uklanjanjem kristalina koji u upalnim procesima produciraju bijela krvna zrnca (reume, artritis).
Koprivu zbog njene rasprostranjenosti, prehrambene i vitaminske vrijednosti uvrštavamo u najkorisnije, najzdravije i najpristupačnije lisnato povrće. Najčešće se za jelo koriste listovi vršci mlade biljke (koja se bere od 3. do 5. mjeseca). Mlada kopriva može se pripremiti na razne načine (umaci, kao špinat, juhe pite, salate, sokovi...), dok se od osušenih dijelova pripremaju čajevi ili drugi pripravci (tinkture, masti...). Kopriva je prirodni koncentrat vitamina i minerala, te biljnih boja. Mladi listovi koprive sadrži 20 puta više vitamina C nego zelena salata ili drugo uzgojeno povrće. Mlade koprive ubrane u proljeće i sitno nasjeckane te umiješane u salatu znatno obogaćuju obrok vitaminom. Klorofil koprive djeluje kao detoksikator (uklanja otrove) i pomaže kod uklanjanja opće iscrpljenosti. Isto tako nasjeckani svježi listovi mlade koprive, dodani u juhu prije jela, u omlet ili bilo kojem skuhanom obroku, ne samo da obogaćuje obrok, već obrok djeluje i ljekovito na organizam.
Kopriva se preporuča koristiti uvijek prokuhana jer neprokuhana - zbog kremične kiseline i upotrebljavana učestalo u većim količinama može oštetiti bubrege. Ujedno kuhanjem, iz koprive - mravlja kiselina - ishlapi i neutralizira se.

Recepti od kopriva
Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje, ako ne bi imala žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli. “Jednom sam dao savjet majci sedmero djece, koja je od svog zadnjeg poroda patila od glavobolje i ekcema, da pije čaj od koprive. U kratkom vremenu riješila se ekcema i glavobolje. Pošto ekcem ima unutarnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje čiste krv”, govori Kuenzle i dodaje: “Kopriva je najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi.’’ Čaj od koprive također je blagotvoran kod virusnih i bakterijskih infekcija.

Sanela Marić, mag. biologije

  • Hits: 1961