65c0ebee-1e5f-4c4a-92e5-d00acd850110.jpg

Pir-zdrava žitarica

Širom svijeta je prihvaćena i znanstveno dokazana činjenica da čovjekovo zdravlje danas najvećim dijelom ovisi o njegovu životnom stilu i prehrani.

Ipak, veća čovječanstva pridaje malu važnost životnom stilu i prehrani. Čovjek uz ispravnu prehranu i disciplinirani životni stil može svoje zdravlje zadržati ili ga ponovno uspostaviti u više od 80% slučajeva, a tek 20% čine nasljedne bolesti, odnosno utjecaji okoliša.
Način života utječe na naš imunološki sustav koji, kad je oštećen, budi se i razvija mnoštvo autoagresivnih bolesti. Zbog svega toga treba mijenjati način prehrane i životni stil. Pod promjenom načina prehrane podrazumijevamo, između ostalog, izbacivanje nezdravih namirnica i prerađevina te uvođenje zdravih i što jednostavnije pripravljanih. Jednu takvu, koju bez pretjerivanja možemo svrstati u grupu najzdravijih, predstavljamo u ovom članku.

PIR -jedna od najzdravijih namirnica
Pir (lat. Triticum spelta, krupnik, njem. Dinkel) ili prapšenica je jedna od najstarijih žitarskih kultura na svijetu. Potječe iz Azije. Za razliku od pšenice, lakše je probavljiv i nutritivno bogatiji. Gluten u piru ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena, i ne utječe negativno na zdravlje. Prikladan je za ekološku proizvodnju. Jedinstven je po tome što svako zrno na klasu ima svoju ovojnicu, odnosno ljusku koja brani od svih nametnika. Čvrsta ovojnica čini pir otpornim na sve vrste bolesti te ne treba nikakvu kemijsku zaštitu. Također, ne podnosi nikakva gnojiva, osim stajskih u vrlo maloj količini. Vrlo je cijenjeno od strane poljoprivrednika koji se bave uzgojem biodinamičkim metodama.
Najčešći proizvod od ove žitarice je pirovo brašno koje se koristi za izradu kruha i peciva. U trgovinama osim pirovog brašna, možete pronaći pahuljice, krekere i griz.
Na nekoliko znanstvenih simpozija sveučilišta Hohenheim, (Stuttgart) predstavljeni su rezultati istraživanja hranidbene vrijednosti pira:
Pir sadrži visokokvalitetne i za život neophodne bjelančevine (12 – 20%).
Pir je bogat kompleksnim ugljikohidratima (do 75%) i biljnim vlaknima.
Pir sadrži sve minerale (kalcij, selen, kobalt, željezo, fosfor, magnezij, kalij, bakar) i suplemente koji su potrebni za izgradnju kostiju i zglobova kao i elektrolite za normalan protok nervnih impulsa i mišićne kontrakcije.
Pir osigurava i rezerve minerala u tijelu te regulira kiselost organizma.
Sadrži visokokvalitetne masti s visokovrijednim nezasićenim masnim kiselinama kao i vitamine topljive u mastima A, E i D.
Pir obiluje i vitaminima topljivim u vodi B1, B2, B6 koji u crijevima služe za sintezu ostalih životno važnih tvari kao što je folna kiselina.
U piru nalazimo rodanid ili tiocijanat koji prirodno potiču protuupalna, imunostimulirajuća, antialergijska i tumor-inhibirajuća svojstva organizma.
Pir je jedina žitarica bez imalo toksina i gljivica iz okoliša.
Dobrobiti koje donosi pir
Brojne su ljekovite dobrobiti koje pir donosi za organizam:

1. Poboljšava imunitet
Pir jača imunološki sustav, pri čemu znatno pridonosi i njegovo protuupalno djelovanje zahvaljujući muko-polisaharidima, za koje je dokazano da pomažu krvi u obavljanju njenih funkcija jačajući imunološki sustav.
Bogatstvo vitamina i minerala poboljšava imunitet - osobito bakar, cink, mangan i željezo.
Pir sadrži protuupalne tvari poput složenih ugljikohidrata, polisaharida i vrijednih aminokiselina.
Rodanoid ili tiocijanat u piru jačaju staničnu membranu, tako da kancerogene tvari i virusi više ne mogu prodrijeti u stanicu zbog toga je koristan u prevenciji zloćudnih bolesti.
Preporučuje se u prehrani sportaša.

2. Regulira rad probave
Pir ima povoljan utjecaj na probavu na taj način što poboljšava rad crijeva i općenito dobro djeluje na probavni sustav. Netopiva vlakna povoljno djeluju na peristaltiku crijeva. Topiva vlakna služe kao hrana korisnoj crijevnoj mikroflori, poboljšavaju razgradnju glutena i apsorpciju nutrijenata, time se sprječavaju mnogobrojne probavne poteškoće poput nadutosti, vjetrova, proljeva, zatvora.

3. Smanjuje rizik od dijabetesa
Pir smanjuje opasnost od nastanka dijabetesa pošto cjelovita zrna pira zbog složenih ugljikohidrata i vlakana imaju niži glikemijski indeks.
Glukoza se puno sporije oslobađa u krvotok, pa tako regulira razinu šećera u krvi. Niži glikemijski indeks sprečava inzulinsku rezistenciju i nastanak dijabetesa.
Povoljno djeluje i na zdravlje srčano-krvožilnog sustava jer se smatra da su mnoge bolesti tog sustava povezane upravo s inzulinskom rezistencijom.

4. Pomaže pri mršavljenju
Integralni pir zbog vlakana daje osjećaj dulje sitosti, a glukoza postupno ulazi u krvotok i ne uzrokuje naglo povećanje razine šećera u krvi. Dobra je zamjena za namirnice višeg glikemijskog indeksa (pšenica, griz, proizvodi od bijelog brašna, krumpir, riža). Složeni ugljikohidrati, kao i aminokiseline i vitamini B kompleksa pozitivno djeluju na živčani sustav i ublažavaju stres koji je česti okidač prejedanja i debljanja. Pir je vrlo zasitan i upravo to optimalno vrijeme sitosti je vrlo važno
Pir sadrži uravnotežen spoj masti, a u kombinaciji s izvrsnim sadržajem vlakana ta ravnoteža doprinosi smanjenju i kontroli kolesterola.

5. Daje snagu i energiju
Pir povećava energiju, regulira metabolizam i uravnotežuje rad hormona. Energija se povećava zbog složenih ugljikohidrata koji se sporije razgrađuju. Time razina šećera u krvi i energije ostaje ujednačena dulje vremena.
Ljudi koji su prehranu bazirali na piru, osjetili su značajno povećanje učinkovitosti i koncentracije. Kao posljedica visokog sadržaja nezasićenih masnih kiselina u piru, aktiviraju se lipidi potrebni za regeneraciju živčanih mijelinskih vlakana.
Prema nekim istraživanjima, pir ima pozitivno djelovanje na mozak ( Alzheimerova bolest, demencija...)

6. Čuva zdravlje kosti i zubi
Iako pir ne sadrži puno kalcija, u njemu ima mnogo fosfora i magnezija koji su neophodni za ugradnju kalcija u kosti.U kombinaciji s namirnicama koje sadrže veće količine kalcija (mliječni proizvodi, orašasti plodovi), pir može spriječiti nastanak osteoporoze i propadanja zubi. Mukopolisaharidi, bakar, cink i magnezij iz pira također povoljno utječu na kosti i zglobove te na reumatske tegobe.

7. Njeguje kožu i kosu
Pir je odlično sredstvo za njegu slabe kose koju jača i hrani. Sadrži aminokiselinu prolin koja je važna za stvaranje kolagena koji je neophodan za zdravlje kože i drugih tkiva u organizmu. Pir povoljno djeluje na obnovu stanica u tkivima. Vitamini B kompleksa, bakar i cink iz pira pridonose ljepoti kose, dok željezo jača korijen kose i sprečava njezino ispadanje.

8. Pir u službi ljepote
Pripravci od pira se od davnina koriste i izvana - kao prirodno sredstvo za njegu problematične kože Mogu pomoći kod alergija, dermatitisa i osipa. Pomažu obnoviti epitel kože te hrane stanice i zatežu bore.

9. Smanjuje simptome stresa i tjeskobe
Zbog značajnog udjela vitamina B1, pir može biti tvoj saveznik u razdoblju povećanog stresa i umora jer povoljno djeluje na zdravlje živčanog sustava te može smanjiti napetost i tjeskobu.

Svojstva pirova brašna
Posljednjih godina sve više raste potražnja za najvažnijim proizvodom od pira – pirovim brašnom. Pirovo brašno se smatra daleko zdravijim i hranjivijim od brašna pšenice i ostalih modernih i modificiranih žitarica. Ima blagi okus i sadrži velike količine vlakana topivih u vodi koja blagotvorno djeluju na probavu. Proizvodi pripremljeni od ovog brašna lakše su probavljivi te se kao takvi posebno preporučuju za starije osobe, djecu i bolesnike. Ipak, važno je naglasiti da pirovo brašno nije bezglutenska namirnica – ono sadrži gluten, ali u puno manjoj količini od pšeničnog brašna. Usto, gluten iz pirova brašna ima sasvim druga svojstva od pšeničnog glutena – lakše je probavljiv, ne uzrokuje probavne tegobe niti alergijske reakcije. Zato ga u većini slučajeva odlično podnose osobe osjetljive na pšenično brašno.
Istraživači su došli do spoznaje da ovo brašno sadrži veće količine određenih minerala od pšeničnog brašna. Bogat je i vitaminima od kojih se posebno ističu vitamini A i C, vitamini B grupe. Pirovo brašno ima manje kalorija od pšeničnog, a više proteina i nezasićenih masti

Zaključak:
Zbog svog sastava i nutritivnih vrijednosti pir se sve više koristi u prehrani ali ne kao zdrava namirnica već se sve više koristi kao lijek:
• protiv anemije i migrene
• za crijevna i želučana oboljenja
• za oporavak organizma
• za rješavanje kožnih i alergijskih osipa
• za borbu s neurodermitisom
• za reumatska oboljenja
• za povišeni kolesterol
Preporuča se pir uvrstiti u prehranu zbog niza pozitivnih učinaka koje će on imati na vaše zdravlje, ali i zbog njegovog nutritivnog bogatstva koje ga posebno ističe među žitaricama.

Literatura:
www.agroklub.com
www.prirodaidrustvo.hr
www.biobio.hr
www. zivotistil.rtl.hr
www.jabuka.tv
www.zdravakrava.24sata.hr
www.ordinacija.vecernji.hr
www.krenizdravo.rtl.hr

mag. biologije Seada Marić

  • Hits: 3056