SIPAN_Hyssopus_officinalis.jpg

SIPAN (Hyssopus officinalis)

porodica Labiatae

Popularni naziv: izop, miloduh, blagovanj

Opis: Mali grm s drvenastom stabljikom, visokim 30-80 cm.

Listovi su puna oblika, na krajevima uski i kopljasti. Cvjetovi su plavi, rjeđe bijele boje, raspoređeni u okomitom nizu, tako da tvore jednostrano klasje. Cvjeta u srpnju, kolovozu.

Staništa: Ukrasna biljka, raste u blizini obradivog zemljišta.

Aktivna svojstva: hlapljivo ulje, heterozid, guma, gorke tvari, sterolni sastojci, triterpensld sastojci, hisopin, saponin, kolin, tanin, mineralne soli.

Sakupljanje: Prije ili tijekom cvjetanja. Sušenje se obavlja u sjeni.

Farmakološko djelovanje: Behik (protiv kašlja), ekspektorans (za iskašljavanje), diuretik (pospješuje mokrenje), holagog (pomaže izlučivanje žuči), digestiv (olakšava probavu a također i izlučivanje gnoja), vulnerarija (sredstvo za iscjeljenje rana), revulzija (odvođenje suvišne krvi), tonik (osvježavajuće djelovanje).

Terapijske indikacije: Bronhitis (upala bronhija), astma, dispneja (otežano disanje), bubrežna oboljenja, diskinezija (otežano izlučivanje žuči), dispepsija (poremećaj u probavi), aerofagija (gutanje zraka), abdominalni meteorizam (gomilanje zraka u želucu, nadimanje), entorzije (uganuća), povrede.

Način uporabe:

Infuzija: 1 puna žličica na 250 ml vrele vode treba odstajati 3 minute. Piju se 2-3 šalice na dan, zaslađene medom.

Za osobe povećane živčane razdražljivosti, kao i za djecu, preporučuju se manje doze.

U obliku komprese (obloga od više puta presavijenog platna ili gaze) koristi se u slučaju uganuća. Također se koristi u obliku otopine za ispiranje usne šupljine i ždrijela kod angine.

Sirup od sipana: Na 100 g sipana nalije se 1 1 vrele vode i ostavi da od-stoji dok se ne ohladi. Potom se procijedi i doda 1600 g meda. Ta se smjesa zagrijava i, prije nego što proključa, makne se s vatre. Ponovno se ohladi i uzima 4-6 žlica (velikih) na dan u slučaju oboljenja respiratornog trakta (dišnih organa).

  • Hits: 2216