s18.jpg

Ljetni duhovni sabor 2018.

Od 3. do 5. kolovoza 2018. g. održao se ljetni duhovni sabor u Lipiku. Tema sabora bila je prema stihu iz Rimljanima poslanice 12:2 „Ne izjednačujte se s ovim svijetom nego se preobrazujte obnovom svoga uma da uzmognete rasuđivati, što je to dobra i ugodna i savršena volja Božja.“

U petak je svečano započeta subota te otvoren sabor s propovijedi pod naslovom „Obnova uma“. Emilson Motta, propovjednik iz Italije, pozdravio je sve prisutne prisjetivši se kako je rado dolazio u Hrvatsku prije više od 20 godina družeći se s braćom i sestrama u Puli, a nakon toga nam je izložio temu o tome zašto nam je potrebna obnova uma. Uvodni stih „Lukavo je srce, više nego sve, i podmuklo. Tko da ga shvati?“ iz Jeremije 17:9 otkriva da je svaki čovjek grješan i da mu je potrebna promjena kako bi mogao biti podesan za nebo. Mnogi o sebi misle da su ispravni, ali zapravo prema svjetlu Svetog pisma oni to nisu ili su daleko od dobroga. Naš um može biti blagoslov ili prokletstvo za nas i za crkvu. Zato Bog želi učiniti promjenu u nama. „Dat ću vam novo srce i nov ću duh metnuti u nutrinu vašu. Odstranit ću kameno srce iz grudi vaših i dat ću vam srce od mesa.“ (Ezekiel 36:26.) Nehemija, Josip i David biblijski su primjeri ljudi koji su imali obnovljeni um i koji su reagirali u skladu s Božjom zamisli. Kad su izraelski vojnici čuli drzak poziv Golijata, jedina misao koja im je bila u glavi je da što prije pobjegnu iz te situacije. No, David je imao obnovljen um, njegova hrabrost i sigurnost da se može suočiti s Golijatom bila je u Gospodu. Velike promjene mogu doći samo uz pomoć Onoga koji je najveći um cijelog svemira i koji nam daje privilegiju da bude u našim umovima.
Subotu dopodne obilježila je propovijed br. Emilsona Motte s temom „Blagoslov koji oživljava“ – propitivala je mogućnosti za oživljavanje duhovnosti. Kao pustinja bez kiše, koja nema trenutno života a nakon kiše slijedi oživljavanje pustinje, rast biljaka, okupljanje životinja, insekata i ptica, tako se mnoge osobe mogu naći u mrtvom duhovnom stanju u kojem ne vide, ne čuju i ne osjećaju. Iz takvog stanja se čovjek ne može sam oživjeti. Potrebna nam je vanjska sila, Božja intervencija, kako bismo se probudili iz te duhovne obamrlosti. Oživljavanje predhodi reformi, tada su naše misli, djela i riječi u skladu s Kristom i tada grijeh ne može biti u nama, sve dok je Krist u našim životima. Kršćanin koji je oživljen Kristom prolazi kroz prepreke s lakoćom. „Obrati nas, Gospode, k sebi! Mi se vraćamo natrag. Ponovi dane naše kako su bili prije!“ (Tužaljke 5:21.)
Poslijepodnevno bogoslužje vodio je br. Ozren Buriša a uz duhovne pjesme slušali smo i br. Marcosa Pedrazasa, propovjednika iz Brazila. On je predsjednik Odjela za glazbu pri Generalnoj konferenciji pa je govorio o važnosti glazbe u bogoslužju i koliko djeluje na nas. Moramo znati prepoznati lošu glazbu i čuvati se njenog negativnog utjecaja. Treba njegovati pravu kršćansku glazbu koja je jedno od najmoćnijih duhovnih oružja. Kršćanska glazba treba uzdizati plemenite misli i smirivati duh. Naš Spasitelj i u tome nam je primjer. Kad god bi se našao u situaciji da Ga netko pokuša izazvati ili uznemiriti, on je započinjao pjevati i time je izbjegao sukobe.
Drugi dio poslijepodnevnog bogoslužja vodio je brat Daniel Poropat u kojem je bio ispit i zavjet krštenika, Mirte i Jonatana Vončine, u kojem su potvrdili svoje vjerovanje u biblijska načela.
Br. Marcos Pedrazas predstavio je drugu temu pod naslovom „Bogoslužje i glazba“ ukazujući na tri važne komponente bogoslužja kojima moramo posvetiti izrazitu pažnju: molitva, pjesma i Božja riječ. Praktičnim primjerima ukazao je na postojanje razlika u glazbi, po našim crkvama u raznim zemljama ali koje su ipak u skladu s ispravnim pjevanjem i izvedbom. Jednostavnim primjerima na klaviru, prikazao je upadljivi kontrast između ispravnih i neispravnih ritmova koji se mogu koristiti na istoj melodiji.
U nedjelju, nakon propovijedi br. Emilsona Motte o značaju krštenja, svečani obred obavio je br. Vjekoslav Vončina. Radost se vidjela na licima prisutnih i osjetila u prigodnim pjesmama kojima je popraćen sam čin uranjanja u vodu. Srećom su zračila i lica krštenika, Mirte i Jonatana koji su biblijskim krštenjem, javno posvjedočili svoj zavjet s Bogom.
Sabor je završen svečanim primanjem novih članova, Mirte i Jonatana, koje je obavio br. Danko Žic. Sigurno je da će nam ovaj sabor ostati u lijepom sjećanju a posebno našim novokrštenicima, sestri Mirti i bratu Jonatanu kojima želimo Božje vodstvo uz obilje Božjih blagoslova kroz kršćanski život.

  • Hits: 1641