IMG_6046.jpg

Seminar Biblijske škole Svjetionik

Nakon pauze od godinu dana, Biblijska škola Svjetionik nastavila je ciklus seminara, tečaja „Temeljna načela zdravlja“. Ovog je ljeta, u Lipiku, od 23. do 25. srpnja 2018. održan treći seminar pod naslovom „Pravilna prehrana“. Predavač je bio Daniel Poropat, nutricionist, a cilj seminara je bio da se polaznici pouče osnovnim nutricionističkim znanjima.

Kako bi bili osposobljeni pripremiti zdravu i kvalitetnu hranu a i drugima pružati informacije o pravilnoj prehrani polaznike se educiralo kako u teoriji tako i u praktičnoj primjeni stečenih znanja. Dopodneva su bila određena za predavanja pa smo prvog dana slušali o povijesnom razvoju nutricionističke znanosti i otkrivanju mnogih čimbenika važnih za nutricionizam, znanosti o prehrani. Navedena su temeljna načela pravilne prehrane koja su između ostalog ukazivala na važnost cjelovitih žitarica, integralnih proizvoda i kvalitetnih biljnih ulja (npr.maslinovo, bučino). Nakon predavanja slijedio je ručak te kratka pauza. Nakon pauze započinjao bi praktični dio seminara u kojem su nam Daniel i njegova supruga Sabina pokazivali i podučavali kako da pripremimo zdravu hranu. Svatko je imao prilike sudjelovati u pripremi i vjerujem da je to bilo vrlo korisno za sve nas. Naučili smo kako zamijesiti i ispeći kruh, radili smo nekoliko zdravih slanih namaza te uz nekoliko vrsta salata zajedno smo objedovali. Drugog dana seminara, kroz predavanja učili smo o tome kako trebamo planirati naše obroke, te koliko je važno jesti u isto vrijeme a da prednost trebaju imati jednostavni obroci. Učili smo i tome koja se i kakva hrana lakše ili teže probavlja te koliko je kojoj namirnici potrebno da se probavi. Zapamtili smo kako su banane, šljive, kelj i cjelovite žitarice pogodne za uspješniju probavu. Poslijepodne smo sa Sabinom i Snježanom učili kako napraviti vegansku tortu, integralne kekse, veganske muffine, chia puding te druge poslastice.

Zadnji dan seminara, Daniel je govorio o nutritivnoj vrijednosti namirnica te nanizao vrste voća i povrća visoke nutritivne vrijednosti (kelj, rikula, mrkva, brokula, mahune, špinat, rajčica, gljive, tikvice). Učili smo o antioksidansima i slobodnim radikalima, te o vitaminima i gdje ih možemo pronaći. Zadnja tema koju smo na seminaru obradili je bila funkcionalna hrana a odnosi se hranu koja osim svoje osnovne funkcije, prehrane organizma, ima dokazane zdravstvene prednosti koje smanjuju rizik od određenih kroničnih bolesti ili ima ciljane blagotvorne učinke izvan svojih osnovnih prehrambenih uloga. Ovdje smo saznali osnovna pravila o tome kakvu hranu trebamo jesti da bismo bili zdravi i tjelesno i duhovno. Nakon ručka smo zajedno zamijesili tijesto za tortille, razvaljali ga te oblikovali tortille koje smo pekli. Uz to smo pripremili i ukusan umak te smo svi zajedno uživali u okusima pripremljene hrane.
Tijekom cijelog seminara vladala je dobra i vesela radna atmosfera i svima nam je bilo žao što je tako brzo prošlo i što se moramo vratiti svojim kućama.
Uživali smo ovih nekoliko dana provodeći kvalitetno vrijeme zajedno, naučili mnogo novih i korisnih stvari. Zahvalna sam Bogu na svemu tome i vjerujem da će nam svima ovaj seminar ostati u lijepom pamćenju i da ćemo to što smo naučili moći primjenjivati u životu pa i podučavati druge.

  • Hits: 1370