IMG_4513a.jpg

Međunarodni seminar za mlade u Italiji

Grupa mladih iz Hrvatske, 3. je srpnja 2018.g. krenula u sjevernu Italiju, Dolomitske Alpe, gdje se održao međunarodni seminar za mlade pod geslom „Mi imamo san“. Nakon višesatnog putovanja stigli smo na odredište koje je okruženo prelijepom prirodom, visokim Alpama, borovom šumom te mnogobrojnim rijekama.

Okupilo se mnoštvo mladih iz raznih zemalja. Glavni govornici bili su: tajnik za mlade u Generalnoj konferenciji, Radu Ionita iz Rumunjske te tajnik za subotnju školu u Generalne konferenciji, Paul Chapman iz Australije. Već prvu večer kada smo stigli brat Paul Chapman govorio je o važnosti zdrave ishrane i zdravog načina života. Glavna misao vodilja predavanja bio je stih iz 1. Korinćanima poslanice 10,31: „Ako što jedete ili pijete sve na slavu Božju činite.“ Dan je počinjao rano ujutro jutarnjom molitvom na kojoj su uvijek govorili mladi ljudi o temama vezanim za misao vodilju ovog sastanka. Nakon molitve i doručka glavni govornici iznosili su propovijedi koje su pripremili s izuzetkom srijede kada smo išli na izlet na Alpe. Na izletu smo imali dvije mogućnosti: šetati do obližnjeg odmarališta ili se uspeti do najvišeg vrha Passo Mulaz koji je iznosio 2560 m. Većina nas se odlučila za planinarenje. Nakon višesatnog uspinjanja pogled je bio sve ljepši i ljepši, a osjećaj nakon dolaska na vrh bio je neopisiv.

Na putu do gore ponekad smo klonuli, ali smo uvijek jedni druge bodrili ne bi li naposljetku uspjeli i zajedno se veselili uspjehu i pogledu koji se pružao u daljinu. Poslužilo nas je prekrasno vrijeme koje je trajalo sve do silaska s planine, nakon čaga je počela padati kisa. To je bilo još jedno lijepo iskustvo kako nam je Bog dao prekrasan sunčan dan za druženje na otvorenom. U četvrtak dopodne brat Paul govorio je kako svaka poslušnost dolazi iz srca i da trebamo cijelim srcem raditi s Kristom. Ako želimo, On će se izjednačiti s našim ciljevima i mislima te dovesti naša srca i umove u sklad sa svojom voljom da ćemo slušajući Njega postupati po svojim prirodnim poticajima. Kada upoznamo Boga, onako kako ga imamo prednost upoznati, živjet ćemo život stalne poslušnosti i grijeh će nam postati mrzak. Također, govorio je o tome kako trebamo biti budni i čuvati prilaze svojoj duši. Brat Radu Ionita govorio je o braku citirajući riječi Sokrata: „Svakako se oženi. Ako nađeš dobru ženu bit ćeš sretan, a ako nađeš lošu bit ćeš filozof.” Govorio je o važnosti promišljanja prije nego se uđe u brak. Također, rekao je da ako budući supružnici nemaju snage da se kontroliraju, održavaju svoju obitelj ili se nisu spremni mijenjati ne bi trebali ni ulaziti u brak. Nakon predavanja i ručka imali smo slobodno vrijeme koje smo provodili družeći se i igrajući stolni tenis te razne druge igre. Navečer je brat Radu govorio o utjecaju prijatelja i društva na nas odnos s Bogom. Za primjer je uzeo Petra koji je bio uvjeren da nikada neće iznevjeriti Isusa, no u drugačijim okolnostima i pod pritiskom društva to je ipak učinio. U petak popodne braća Paul i Radu govorili su o drugom Kristovom dolasku, kako će to biti radostan događaj kada će Gospod otrti suze sa svakog lica. Nakon dopodnevnih predavanja i ručka organizirana je šetnja u obližnji park gdje smo se mogli družiti i igrati igre na otvorenom.

Nakon povratka slijedile su pripreme za subotu, dolazak mnogih drugih vjernika i izlaganje brata Radua, koji se pokazao iznimno pažljivim u radu s mladima. Subota dopodne tekla je uobičajeno. Nakon subotnjeg ručka i kratkog slobodnog vremena okupili smo se ponovno za popodnevni koncert i izlaganje brata Paula. Po završetku subote, večer smo proveli u druženju, a u nedjelju ujutro nakon završnih riječi brata Radua, ispunjenih srca krenuli smo svojim domovima.
Svima nam je ovaj sastanak ostao u lijepom sjećanju. Upoznali smo novu zemlju i ljude. Čuli smo nove poruke i mišljenja drugih mladih. Razumjeli smo da će se naš životni san, koji Boga proslavlja, zasigurno ostvariti, bez obzira na sve okolnosti. Naučili smo da ćemo u životu doživljavati razočarenja, ali trebamo imati na umu da je Isus živ, nas otkupitelj i obnovitelj. On nas voli i bolje je uživati Njegovu ljubav nego sjediti s knezovima i biti odvojen od Njega.

  • Hits: 1393