Jankovac0a.jpg

Njegovanim brakom do sretne obitelji

Dom je mjesto u kojoj boravi obitelj, a ozračje u njemu svakodnevno stvaraju svi koji u njemu žive. Da bi to ozračje biti ugodno i poželjno treba uložiti trud, a to znači da se međusobni odnosi njeguju. 

„Dom treba biti malo Nebo na Zemlji, mjesto na kome se ljubav ne guši, već njeguje. Naša sreća ovisi o njegovanju ljubavi, razumijevanja i prave ljubaznosti jednoga prema drugome.”1
Nažalost, atmosfera u domovima često nije ni približno takva i zato se obiteljski seminar, pod naslovom „Njegovanim brakom do sretne obitelji“ bavio pitanjima: Čime hraniti bračnu sreću? Koja je zdrava hrana za brak? Koji su najopasniji otrovi za brak? Seminar je održan 29. i 30. travnja 2018. u Lipiku i Jankovcu.
Realan svijet u kojem živimo najbrže nam prikažu statistike, a one neupitno govore o porastu broja razvoda brakova, a time i domova.
U 2015 g. je u Hrvatskoj sklopljeno 19.834 brakova, a razvedeno 6010 brakova što govori da na 1000 sklopljenih bude 303 razvedena braka, dakle oko 30% brakova propadne. Situacija u drugim zemljama u okruženju je slična ili još nepovoljnija.
Da je ozračje u domu i njegovanje odnosa presudno za stabilnost braka govori istraživanja o najčešćim razlozima za rastavu. Uobičajeno je mišljenje da je treća osoba u braku uzrok raspada veze, ali brojke govore drugačije. U tek 25% slučajeva, afera je glavni razlog za razvod, dok oko 80% muškaraca i žena navode postupno udaljavanje, gubitak osjećaja zajedništva, osjećaj da više nisu voljeni i cijenjeni u braku kao glavne razloge za razvod. Sve to govori koliko je važno uložiti trud u održavanju odnosa u braku.
Jedan od najpoznatijih istraživača bračnih odnosa, psihijatar John Gottman, proučivši tisuće sretnih i nesretnih bračnih primjera, došao je do zaključka da je presudni čimbenik koji ugrožava brak izostanak njegovanja braka.
„Prečesto se dobar brak uzima zdravo za gotovo umjesto da mu se pruže briga i poštovanje koje zaslužuje i koje mu je očajnički potrebno.”2
Hraniti brak ‘zdravom hranom ‘ znači svakodnevno održavanje bliskog i prisnog poznanstva kroz pokazivanje interesa za sve što se trenutno događa u životu partnera. To je važna priprema za rješavanje stresnih situacija i sukoba te promjena u životnim ciklusima: roditeljstvo, odsustva zbog tipa posla, preseljenje, kronična bolest, nezaposlenost, financijske poteškoće. Vrlo korisna hrana za brak su međusobno poštovanje i divljenje koji su temelj bračnog prijateljstva, a služe kao protuotrov za prijezir. Realnost u braku su i nesporazumi i njih treba rješavati što ranije. Njegovanje braka u takvim situacijama pretpostavlja izostanak vikanja ili gluhe šutnje, a umjesto oštrog starta, treba primijeniti niže tonalitete i birane riječi.
Spomenuti su i najopasniji otrovi za brak, a među njih spadaju: redovita kritiziranja koja gase želju za bliskošću, omalovažavanje koje kao otrov nagriza međusobno poštovanje. Na omalovažavanje se obično nadovezuje prijezir koji skoro nepovratno zatruje i ono malo preostale ljubavi.
Za njegovanje braka, treba vremena i to je izazov za svaki brak i obitelj jer vremena nikad dosta. Ipak, ulaganje u brak svakako je najisplativije ulaganje zato je često presudno definirati prioritete u braku i obitelji. Time se izbjegava trošenje vremena za pribavljanja materijalnih vrijednosti, a na štetu braka.
Prije svakog predavanja provedena je anonimna anketa vezana za temu koja će se izlagati. Nakon predavanja, s velikom pažnjom praćeni su i rezultati ankete u kojoj su traženi odgovori o tome tko započinje razgovor o osjetljivim pitanjima, kako rješavaju bračne nesporazume i koliko mane bračnog partnera remete sklad u njihovom braku. Odgovori bračnih partnera dali su zanimljive podatke o tome kako su poslagani prioriteti u obitelji i braku, što najviše cijene kod bračnog partnera te kako ocjenjuju svoj brak. Grupiranjem i obradom odgovora dobili smo dobre rezultate i razumjeli kako funkcionira većina mlađih brakova u našoj crkvi.
Dok su roditelji sudjelovali na predavanjima i radionicama, za djecu su organizirana proučavanja i igre. Popodne je provedeno na obližnjem izletištu Omanovac, iznad Pakraca.
Drugi dan je bio određen za zajednički izlet u park prirode Papuk, slavonski izletnički biser Jankovac. Prekrasno vrijeme, prirodni ambijent s jezerom, atraktivnim slapom i travnatim poljanama iskorišteno je za opušteno druženje, prijateljske razgovore i zajedničke igre djece s roditeljima. Za hranu na izletu pobrinuo se Denis Ivanović iznenadivši sve svojim kulinarskim sposobnostima.
Da je za druženje s obitelji vrijedilo odvojiti vremena najbolje su svjedočila razdragana i nasmijana lica djece koja su na rastanku pitala kad će opet biti obiteljski seminar.
Literatura:
1. Temelji sretnog doma 15.3
2. The Seven Principles for Making Marriage
Work- John Gottman

  • Hits: 1479