IMG_3210aaa.jpg

Proljetni duhovni sabor 2018.

“Ištite od Gospoda kiše u vrijeme kasnoga dažda.” (Zaharija 10:1) bio je moto proljetnog duhovnog sabora održanog 30. i 31. travnja 2018. godine u Lipiku. Bog nas kroz Duh proroštva savjetuje: „Oživljavanje istinske pobožnosti među nama najveća je i najhitnija od svih naših potreba.“ (Odabrane poruke, sv. I, str.121)

Duh Sveti nam je prijekopotreban pa je i duhovni sabor imao za cilj donijeti novi žar i težnju za ranim i kasnim daždom. Na ovom saboru imali smo nove i mlade govornike koji su uz Božju pomoć prenijeli Njegovu riječ slušateljima. Sabor je započeo u petak početkom subote, a uvodna propovijed brata Josipa Vončine nosila je naslov: Rani dažd. Pored mnogobrojnih biblijskih stihova i odlomaka Duha proroštva posebno se želim prisjetiti sljedećeg citata: „Crkveni sabori, redovna bogosluženja i sve slične prilike gdje se ulaže osobni napor za duše, jesu od Boga određene prilike za izlijevanje ranog i poznog dažda. Ali neka se nitko ne vara da je prisustvom na tim skupovima završena njegova dužnost.” (Svjedočanstvo za propovjednike, str. 508)
U subotu dopodne u popunjenoj crkvi, kroz proučavanje subotnje škole su nas vodili braća Aleksandar Spasovski i Denis Ivanović. Glavnu temu: Pozni dažd, u dopodnevnoj propovijedi, na vrlo nadahnut način izlagao je brat Simeon Karvatski, predsjednik Južnoslavenske unije, te je naglasio važnost pripreme za primanje Duha Svetoga u našem životu. Samo osnaženi silom Duha Svetog možemo biti spremni i potvrdno odgovoriti na Božanski poziv da sudjelujemo u Njegovom djelu. „Tada začuh glas Gospodnji što govoraše: »Koga ću poslati i tko će nam poći?« A ja rekoh: »Evo me! Mene pošalji!” (Izaija 6:8.)
Nakon duhovnog predavanja slijedio je ručak i kratki odmor do prvog dijela popodnevnog bogoslužja koji je vodio br. Nevio Aradski. Djeca su kao i obično, svojim iskrenim i spontanim nastupom, pjesmom i recitacijama proslavljali Boga, a nakon njih je uslijedio niz pjesama te izlaganje br. Marija Marka Mikića koji je govorio o međusobnoj ljubavi vodeći se stihom iz Djela 4:32. „A u mnoštva onih koji su uzvjerovali bijaše jedno srce i jedna duša.” Naglasak je bio na kršćanskoj i međusobnoj ljubavi nalik onoj kod ranih kršćana: „Učenici nisu tražili taj blagoslov samo za sebe. Njih je pritiskao teret za duše. Evanđelje je trebalo odnijeti u sve krajeve svijeta i oni su tražili da im se da sila koju je Krist obećao.” (Svjedočansvo, sv. 8, str. 21) Nakon nekoliko pjesama slušali smo temu „Pripremimo put za Pozni dažd” koju je održao brat Goran Anđelić i skrenuo misli slušatelja na sadašnjost i na put pripreme koji nije lak. Kao kršćani dužni smo koristiti svih devet duhovnih plodova koji su opisani u poslanici Galaćanima 5:22.2. „A plod je Duha: ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjera, krotkost, uzdržljivost.” Mogli smo zaključiti da je rad na našem karakteru doživotan. „Oblikovanje karaktera je posao za cijeli ovaj život i za vječnost. Kad bi svi mogli shvatiti ovo: (…)Koliko bismo drukčije provodili ovo vrijeme probe i koliko bi drukčiji karakteri ispunjavali naš svijet!” (Odgovorno roditeljstvo, str. 162)
U drugom dijelu popodnevnog bogoslužja, uz bogati sadržaj ispunjen pjesmama i iskustvima, imali smo priliku čuti i jedno zdravstveno predavanje br. Daniela Poropata o temi „Hram Duha Svetoga”. Podsjetili smo se kako smo divno sazdani i da sve što jedemo i pijemo vrši određen utjecaj na naše tijelo koje je hram Duha Svetoga.
Gospod nas je obilno blagoslovio na ovom proljetnom duhovnom saboru i dao nam je priliku da koristimo vrijeme, sredstva i talente kako bismo što kvalitetnije izgrađivali naš karakter i pripremili se za Njegov dolazak.

  • Hits: 1303