severin18.jpg

Seminar za mlade - Severin

Početkom nove 2018. godine, od 4. do 7. siječnja, održan je seminar za mlade, u Severinu na Kupi, malom planinsko mjestu u Gorskom kotaru. Daleko od grada i gužve, okruženi samo prekrasnom prirodom, mogli smo stvarno uživati u divnim Božjim blagoslovima.

Cilj proučavanja na seminaru bio je istaknuti važnost i značaj poštovanja Deset zapovijedi, a istraživali smo prve četiri zapovijedi na desnoj ploči Dekaloga razmatrajući koja sve načela te zapovijedi sadrže. Te zapovijedi postavljaju univerzalna pravila za odnose u obitelji, braku i društvu, a u vremenu kad i mnogi kršćani Deset Božjih zapovijedi ne poštuju, ovakve teme pobuđuju posebnu pažnju. Svakog dana obrađena je po jedna zapovijed i principi koji se odnose na nju, povezujući ih s najčešćim suvremenim izazovima s kojima se naši mladi susreću. 

Dan smo započinjali jutarnjom molitvom, a nakon doručka i kratke pauze, krenuli smo s programom. On se sastojao od kratkog izlaganja određene teme, anonimne ankete u kojoj je svatko odgovarao na pitanja vezana uz temu. Zatim je slijedilo izlaganje teme te pregled rezultata ankete koji su bili i više nego zanimljivi. Uspoređivanjem odgovora iz ankete s porukama izložene teme obično se potakla dinamična diskusija u kojoj smo detaljno obrađivali svako pitanje i obrazložili svoja mišljenja, a cilj je bio da svatko sudjeluje.
U četvrtak, prvo predavanje je imao brat Boris Bosanac na temu „Poštivanje autoriteta“ obrađujući petu zapovijed. Govorio je što autoritet predstavlja za nas, koje vrste autoriteta postoje, što je bunt i kako bismo se trebali odnositi prema njemu.
U petak je brat Igor Aradski u sklopu proučavanja šeste zapovijedi izlagao na temu „Sklonost nasilju“. Iz izloženog i kroz diskusije obuhvaćene su najčešće vrste nasilja, kakve posljedice uzrokuje i kako do njega dolazi.
Nakon propovijedi brata Marka Mikića za početak subote, zajedno smo pogledali poučan film o velikom reformatoru Martinu Lutheru.
Subotnje popodne iskoristili smo za šetnju kroz kanjon Kamačnik. Uživali smo u prekrasnoj prirodi i druženju do završetka subote, a večer je bila je obilježena predavanjem brata Daniela Poropata koji je obradio vrlo osjetljivu temu vezanu za sedmu zapovijed. Nemoral se pojavljivao u svim vremenima, ali u današnjem vremenu kroz medije dobiva nove oblike a time u svoju mrežu ovisnosti hvata nove žrtve. Kroz Božju Riječ i Duh proroštva objašnjavao nam je kako prepoznati sklonost nemoralu, koje se opasnosti i posljedice kriju u popuštanju grijehu. Posebno su mediji koje mladi koriste, zatrpani takvim sadržajima pa neoprezni postaju lak plijen nekog oblika nemorala. Na kraju propovijedi ponuđena je zanimljiva obrana od izazova te vrste u tri koraka: skreni pogled, skreni misli, pokreni se! U diskusiji smo analizirali naš svakodnevni život i pokušali uočiti opasnosti i iskušenja koja nas vrebaju na ovom području.
U nedjelju ujutro predavanje i diskusiju je vodio brat Nevio Aradski na temu „Tko je kovač moje sreće“. Neviovo predavanje je obuhvaćalo pitanja vezana uz sudbinu i osobnu odgovornost pri svakom izboru. Naglasilo je važnost podređivanja naše volje Bogu.
Ono što je ovaj seminar činilo drugačijim je to što smo svi bili uključeni u otvorene diskusije na svaku od tema. Željelo se čuti svačije mišljenje i osobne dileme. Za razliku od nekih ranijih seminara, gdje su gosti iz inozemstva držali predavanja i vodili riječ, ovog puta su mladi preuzeli odgovornost i potpuno sami organizirali seminar i pripremili predavanja.
Iskusniji i manje iskusni predavači uspjeli su na zanimljiv način obrazložiti utemeljenost svake zapovijedi i argumentima dokazati njenu vrijednost u današnjem vremenu.
Na ovom seminaru se pokazalo da je odrasla jedna nova generacija mladih koja može poslužiti u radu za Boga jer ima snažnu volju za učenje novih - životno važnih pouka. Vjerujem da je ovaj seminar bio poseban i koristan za sve koji su na njemu sudjelovali a pouke koje smo tamo naučili sigurno će nam pomoći u susretu sa životnim izazovima.

  • Hits: 1415