IMG_9243.JPG

Ljetni duhovni sabor 2017.

Živimo u vremenu kad i mnogi kršćani Bibliju ili Sveto Pismo ne smatraju važnim niti nadahnutim, a savjete i upute, što u toj svetoj knjizi stoje, drže neobvezujućim. Božanska objava, u njoj zapisana, mnogima je obična legenda. U takvom okruženju, izgleda izlišno pitati se a što Bog poručuje čovječanstvu ili pojedincu. Ipak, Bibliji odani vjernici ne žele prihvatiti  te pogubne duhovne trendove. Smjerajući da se istakne značaj Biblije a posebice životna važnost svake riječi koja je zapisana kao 'Božja riječ' odabrana je i misao vodilja ljetnog sabora- Živjeti od svake riječi Božje.

Održan od 28.-30.srpnja 2017. u Lipiku, ljetni duhovni sabor ugostio je i ove godine mnoge vjernike iz Hrvatske, okruženja i Kanade. Kako zanemarivanje svake Božje riječi može biti tragično, razmatrano je u subotnjem   predavanju br. Voje Lukića koji je za podlogu analizirao događaj opisan u 1. Kraljevima 13. poglavlju.  Inače vjerni Božji prorok, zanemario je točno se držati svake Božje upute, poslušati svaku riječ Božju. Prekršio je samo jednu, od nekoliko zapovijedi, i taj nemar bio je koban.

Neposlušnost prema Božjoj riječi, i za nas danas, je opasna i može imati sudbonosne posljedice. Zato je poučno ugledati se na svijetle primjere iz Biblije, ljudi i žena, koji su, poslušni Božjem glasu, iskusili velike pobjede. Poseban i savršen primjer u tome je svakako Isus koji je kušan od sotone izjavio,» Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi koja izlazi iz usta Božjih.«

krstenje

Nedjelja je bila je u znaku krštenja mladih djevojaka Dorine Buzdum i Estire Mandić. Nakon propovjedi br. Voje Lukića u kojoj  je naznačio kako je čin krštenja javni čin koji ustvari potvrđuje unutarnju odluku o novom životu, životu u savezu s Bogom, pošlo se na mjesto krštenja, u šumoviti ambijent malog sela Kovačevca, gdje se već više godina obavljaju biblijska krštenja. Lagani žubor potoka i pjev ptica ubrzo su nadglasali radosni hvalospjevi mladih, dodatno ukrašavajući mirne zelene brežuljke koji su ‘spremno’ odjekivali. Najsvečaniji trenutak, uranjanje u vodu, što simbolizira ukapanje ‘starog čovjeka u vodeni grob’, praćen je s posebnom pažnjom. Za Estiru i Dorinu to je bio nezaboravan doživljaj, ali i za mnoge koji su već kršteni jer ih podsjeća na njihovo iskustvo i zavjet Bogu koji su svečano dali. Neka Bog blagoslovi dobre odluke mladih sestara i bude uz njih na njihovom životnom putu.

krstenje2

Krštenje

Samo mjesec dana nakon ljetnog sabora i krštenja,  održano je još jedno krštenje 27.kolovoza 2017. u Lipiku.  Stigla je i nedjelja, dan kad su Natli Manojlović i David Ivanov odlučili činom biblijskog krštenja posvjedočiti svoje važne duhovne odluke.  U uvodnoj propovijedi pod nazivom 'Radosti krštenja', br. Ozren Buriša je poseban naglasak stavio na ozračje i veliku radost koja proizlazi iz čina krštenja. Odluka da svoj život stave u ruke Bogu, da slijede primjer Krista, Spasitelja,  korak je kojem se raduju kako krštenici tako i svi vjernici. Nakon propovjedi i prigodnih pjesama u molitvenom domu našli smo se na mjestu  gdje smo uz vjernike, mještane sela Kovačevac i druge posjetitelje imali priliku sudjelovati u vrlo dirljivom obredu. Iskrena radost se vidjela na licima prisutnih, jer su dvije mlade duše, odlučile svoj život predati Kristu. Uz pjesmu 'Na brijegu Jordana', riječi propovjednika 'po vjeri tvojoj i po obećanju tvom ja te krstim' te uranjanjem u vodu,  Natali i David su obilježili važnu duhovnu i životnu odluku. Isus je kazao da je to prvi uvjet za spasenje:  Tko uzvjeruje i krsti se, spasit će se, a tko ne uzvjeruje, osudit će se. -Marko 16:16.

  • Hits: 1370