339a0e1449b6b4062056bc300d87e893_XL.jpg

3. seminar za treću životnu dob 1.10.2011. Lipik

1.10.2011. Lipik.3.seminar
Seminar za treću životnu dob bio je podijeljen u tri dijela.
Prvu temu u prijepodnevnom dijelu bogoslužja izložio je Milan Mikić s naslovom PRIPREMA ZA SUSRET S ISUSOM. Počevši od razmatranja stanja, razmišljanja o tome što smo donijeli na ovaj svijet postavljao je suštinska pitanja: znamo li biti zadovoljni i što nas čini istinski sretnima?

U traženju sigurnog savjeta kako biti sretan i zadovoljan i u starosti koristio je mudre upute Duha proroštva. „ Vaša dob je dovoljan razlog da budete zadovoljni ondje gdje jeste…; vaša je prednost svoj život učiniti što je moguće i lakšim i udobnijim dok se spremate za odlazak u bolju nebesku zemlju...Moram vam reći : Budite zadovoljni tu gdje jeste.“ Visoki ciljevi koji su postavljeni traže posebnu pažnju u upravljanju i kontroli misli i riječi izbjegavajući tako opasnosti kojima kušač želi oslabiti vjeru u poznoj dobi. „Zavladajte svojim umom. Zabrinutost kojoj dopuštate da gospodari vama priječi vas da budete blagoslov tu gdje se nalazite… Jako me žalosti pomisao da ste nezadovoljni zbog beznačajnih stvari. „ Pismo 63,1902. Pismo 326.1908
Posebno su bila dragocjena Božja obećanja koje su hrabrila posebno starije vjernike. „Jer ja znam misli koje mislim za vas misli dobre, a ne zle da vam dam posljedak kakav čekate.“ Jeremija 29;11.
„Do starosti vaše ja ću biti isti i ja ću vas nositi do sijeda vijeka...“ Izaija 46;4
Drugu temu, zdravstvenog karaktera VODA I ZASLAĐIVAČI izložio je Aleksandar Spasovski . Vrlo argumentirano i stručno skrenuta je pažnja na potrebu našeg tijela za vodom već od jutra i tijekom cijelog dana. Posebno je skrenuta pažnja starijima da kontroliraju količine tekućina koju unose u tijelo jer s godinama se smanjuje i osjećaj žeđi. Upozoreno je na štetnost od umjetnih zaslađivača u piću i industrijskim proizvodima koji negativno djeluju na zdravlje ljudi. Nedovoljna upotreba vode i korištenje pića sa zaslađivačima podloga je za pojavu starosne demencije.
Treća tema STRAHOVI U STAROSTI I KAKO IH PREVLADATI, psihološkog karaktera, izložio je Mladen Aradski. „Što ću kad dođem u mirovinu? Kako ću živjeti sam? Hoću li imati dovoljno novaca?“ pitanja su koja mogu okupirati misli starijih pa uz pojavu bolesti i straha od smrti trajno navući sjenu na njihova lica. Najčešći strahovi u starosti su realno izazvani ali su pretjerani i mogu se prevladati jačanjem povjerenja u Boga i potpunim predanjem Njegovom vodstvu.
„Da se ne plaši srce vaše, vjerujte Boga i mene vjerujte” Ivan 14,1. „Da pođem i dolinom sjena smrtnoga neću se bojati zla jer si Ti sa mnom; štap Tvoj i palica tvoja tješi me .”Psalam 23, 4.
Milan Mikić

  • Hits: 1016