83c2446a0896df0a1f4af01c940ae1d9_XL.jpg

Seminar o zdravom kruhu 30. listopada 2011 u Puli

U Puli se 30. listopada 2011. uz Božju pomoć održao seminar o zdravom kruhu.

Budući da su posjetitelji zdravstvenih predavanja bili zainteresirani za daljnja predavanja i radionice o zdravoj prehrani, nastavili smo s temom o jednoj od glavnih namirnica ljudske prehrane uopće. Poznato nam je svima da živimo užurbanim tempom života koji nam nameće i što praktičniju prehranu, a kupovanje u trgovini ili pekarni je ljudima najbrži način da dođu do kruha. No, kad se suočimo s činjenicama da nažalost niti kruh koji se kupuje baš i nije ono nabolje što se može dobiti od kruha i da sadrži mnoge sastojke (i aditive) koje sigurno nikad ne bismo svjesno upotrijebili, lakše je odlučiti se za pomalo zaboravljenu ali truda vrijednu naviku – pečenje domaćeg kruha. Osim što priprema kruha u vlastitom domu ne zahtijeva toliko vremena, kako se često misli, i nije tako komplicirana (i mališani se vesele da mogu priskočiti u pomoć kad se kruh mijesi!), predavač koji je održao dva kratka predavanja, br. Mladen Aradski, naglasio je da se priprema kruha kod kuće svakako više isplati nego da se jednostavno otiđe do prodavaonice i kupi kruh. Kako? Pa, od kilograma brašna, pola kockice kvasca, nešto vode i malo soli dobit ćete kilogram i pol zdravog, domaćeg kruha. Još ako imate tu prednost da koristite brašno cijelog zrna – vaše tijelo će dobiti sve minerale i vitamine koje u dugo odstajalom brašnu vjerojatno više nećete naći. Osim svega toga – domaći kruh, budući da je više zasitan od onog kupovnog, trajat će vam sigurno duže (iako neki kažu: ‘’Malo teže!’’ s obzirom na to da svi jedva čekaju okusiti tu čudesnu namirnicu), a i ukućani će biti oduševljeni onim dobro poznatim, nezamjenjivim mirisom svježe pečenog kruha koji se širi cijelim domom!
Da bismo se prisjetili kako se kruh mijesi i kako to izgleda dok se nadiže, peče u pećnici, pomogla nam je s. Snježana Aradski koja već ima dugogodišnje iskustvo u tome i pečenje kruha joj je skoro svakidašnjica. Osim kruha, pokazala nam je i kako oblikovati neke vrste peciva te podijelila s nama mnoga druga iskustva koja će nam sigurno koristiti pri usavršavanju pripreme ukusnog i privlačnog domaćeg kruha.
Da je kruh bio odličan, dokazali su i posjetitelji koji su jedva dočekali degustaciju, ali su degustirali peciva i kruh koji su bili napravljeni večer prije, jer znamo da za probavni sustav nije dobro konzumirani tek ispečen kruh, nego je potrebno da se rashladi, malo odstoji. Kruh i peciva su degustirali uz nekoliko vrsta namaza. Više vrsta kruhova koji su se pekli za vrijeme seminara smo na kraju raspodijelili tako da je svatko sa sobom mogao ponijeti barem jedan komad različitih vrsta: integralni, kukuruzni, miješani raženi, beskvasni kruh, kiflice, pogačice, …
Zahvalni smo Gospodu što nam je pomogao i vodio nas kroz sve to da smo uspješno mogli realizirati seminar koji ćemo svakako još koji put ponoviti budući da su polaznici bili oduševljeni, a ima i još puno onih koji su nažalost bili spriječeni doći.

S. Poropat

  • Hits: 1089