Britan_i_Ozren.jpg

Ljetni duhovni sabor od 29. – 31 . srpnja 2011

Ljetni duhovni sabor i ove je godine održan u Lipiku, od 29. – 31 . srpnja 2011. Misao vodilja sabora „A svemu se kraj približi“ 1.Pet. 4,7. naglašavala je stvarnost koju već toliko dugo doživljavamo da nam je postala skoro neupadljiva.

 Glavni govornik br. Neville Brittain, propovjednik iz Australije u subotu je iznio nadahnutu propovijed s istim naslovom navodeći sve znakove koji na upadljiv način svjedoče kako se biblijska proročanstva o kraju doista ispunjavaju. Počevši od velikih suša koje pogađaju cijele države izazivajući požare ili veliku glad, do poplava koje zahvaćaju dobar dio kontinenta a koje mnogi s pravom nazivaju biblijske jer podsjećaju na potop. Ukazao je i na drastične promjene u društvu koje vode degradaciji morala te opću nesigurnost u gospodarstvu kao obilježje globalizacije. Biblija je to sve predvidjela kao sigurne znakove završetka povijesti zemlje na kojoj vlada grijeh i smrt. Bog koji vodi i upravlja poviješću učinit će kraj takvoj vladavini, ukloniti grijeh zauvijek te uspostaviti novu, obnovljenu zemlju. Ozbiljan poziv na marljivo proučavanje Svetog pisma, kao duhovnu pripremu za završne događaje, upućen je svakom pojedincu. 

     Popodnevno bogoslužje protkano pjesmama, izvještajima i iskustvima s raznih strana svijeta plijenilo je pažnju naročito djece i mlađih. Posebno poučno bilo je izlaganje br. Jonatana Žica iz Kanade koji je na zanimljiv način rasvijetlio pojavu u društvu blagostanja, redovito 'zanovijetanje' i nezadovoljstvo. Ispričao je slučaj svoga kolege s posla koji je dobio veliki zgoditak na lotu ali je odmah pronašao 'mane'. Nije bio siguran kako koristiti novac, da li da prestane raditi ili ne, te još desetine dilema koje su se pretočila u tromjesečno zanovijetanje i nezadovoljstvo da bi nakon četiri mjeseca upavši u depresiju završio u bolnici. Ovaj živi primjer na drastičan način otkriva izazove s kojima se suočavaju i vjernici koji u materijalističkom društvu i sami ponekad toliko teže za materijalnim vrijednostima da izgube iz vida vječne vrijednosti pa postaju 'kronično' nezadovoljni skoro nesvjesni kako im materijalno postaje zamka koja odnosi duhovni mir. 
     Nedjelja je bila je u znaku krštenja Helen Poznić, mlade djevojke iz Kanade. Ona se željela krstiti u zemlji svojih predaka. Želja joj se ispunila na ovom ljetnom saboru pa je uz svoju obitelj i rođake za svjedoke imala i mnoštvo vjernika.      Nakon predavanja o značaju krštenja, br. Ozrena Buriše, u kojem je jasno naznačio kako je čin krštenja javni čin koji ustvari potvrđuje unutarnju odluku o novom životu, životu u savezu s Bogom, obavljen je ispit i davanje zavjeta pred vidljivim i nevidljivim svjedocima. Helenino svečano obećanje vjernosti Bogu i Njegovim zapovijedima, njena odluka da u svom životu slijedi primjer Isusa Krista, dirnula je sve prisutne, a mnogima su se u očima zacaklile i suze radosnice. Sam obred krštenja obavljen je u prirodnom, šumovitom ambijentu Kovačevca gdje se već par godina obavljaju biblijska krštenja. Lagani žubor potoka i pjev ptica ubrzo su nadglasali radosni hvalospjevi mladih, dodatno ukrašavajući mirne zelene brežuljke koji su 'spremno' odjekivali. Najsvečaniji trenutak, uranjanje u vodu, što simbolizira ukapanje 'starog čovjeka u vodeni grob', praćen je s posebnom pažnjom. Za mladu Helen to je bio nezaboravan doživljaj, ali i za mnoge koji su već kršteni jer ih podsjeća na njihovo iskustvo i zavjet Bogu koji su svečano dali. Neka Bog blagoslovi dobru odluke mlade sestre Helen i bude uz nju na njenom životnom putu.

A. M.

  • Hits: 1109