4a4a.JPG

Jesenski duhovni sabor 2019.

Jesenski duhovni sabor na temu „U Njemu se obogatiste u svemu — u svakoj riječi i svakoj spoznaji“ održan je u Lipiku 1. i 2. studenog 2019. godine.
U petak,  s početkom subote, započeli smo razmišljati koliko bismo trebali biti sretni jer smo bogati u Isusu Kristu „Jer znate milost Gospodina našega Isusa Krista, da je, premda je bio bogat, zbog vas postao siromašan, da se vi njegovim siromaštvom obogatite.“

Brat Nevio Aradski nas je pitanjima: „Jesmo li sretni ili nesretni kršćani? Govorimo li više o svojim problemima ili o Božjim blagoslovima kojima nas Bog blagoslivlja? uveo u temu „Kršćansko bogatstvo“. Kršćanin ne bi smio biti negativna osoba. „Kršćani, čija je duša puna sjete i tuge, koji se tuže i gunđaju, svojim bližnjima pogrešno prikazuju Boga i kršćanski život. Oni ostavljaju dojam da Bogu nije drago da njegova djeca budu sretna i time lažno svjedoče protiv našeg nebeskog Oca.“ – Put Kristu, str. 122. Jedna od bitnih karakteristika koju sretan kršćanin treba iskazivati je zahvalnost, ona iskrena zahvalnost koja nikako nije formalna. To znači prihvatiti Božju volju i kad se sve ne događa onako kako bismo mi željeli. Isus kaže: „Već tražite najprije kraljevstvo Božje i pravednost njegovu, a ovo će vam se sve nadodati.“– Matej 6,33. „Jer gdje vam je blago, ondje će vam biti i srce.“- Luka 12,34.
U subotnjoj propovijedi „Moć preobraženja“, brata Adriana Barnee razumjeli smo koliko je važno odlučiti i krenuti u proces posvećenja koje nije djelo trenutka već proces koji traje cijeli život. Prihvaćanjem Isusove žrtve i pomirenjem kroz Njegovu krv događa se naša preobrazba i promjena. Poslušnost zakonu Božjem je posvećenje. Isus se molio da se njegovi učenici posvete istinom i dodao: „Riječ je tvoja istina.“- Ivan 17,17. 
Popodnevni dio bogoslužja, koji je vodio brat Daniel Poropat, bio je bogat pjesmama slavljenja Gospoda, a brat  Adrian Barnea podijelio je s nama svoje osobno iskustvo u radu za Boga. Zaključne riječi iznio je brat Vjekoslav Vončina na temu „Sila Kristovog zagovora“. Najveće bogatstvo za čovjeka je promjena karaktera, promjena našeg starog „ja“ u Kristu. „Zato ako je tko u Kristu, nova je tvar: staro prođe, gle, sve novo postade.“ - 2. Korinćanima 5,17. Većeg bogatstva od Isusovog zagovora za nas nema; naš Otkupitelj je i prije nego što je umro za nas prorekao što će učiniti: „Gle, na dlanovima sam te urezao“- Izaija 49,16.
Vjerujem da smo s ovog zajedničkog promišljanja na saboru otišli bogatiji i svjesniji koliko smo zapravo dragocjeni u Božjim očima.

Daniel Poropat

  • Hits: 1535