48169260142_c840d497f2_k.jpg

Održan seminar Biblijske škole Svjetionik 2019.

Biblijska škola Svjetionik ovog je ljeta, od 24. do 29. lipnja 2019. u Lipiku održala seminar pod naslovom „Opravdanje vjerom“. Predavač je bio br. David Žic, a cilj seminara je bio da se polaznicima ponudi čvršća duhovna hrana. Svaki dan, imali smo četiri predavanja prije podne, zatim nakon ručka i kraćeg odmora dva ili tri predavanja kasnije popodne. Stalnim polaznicima Biblijske škole svaki dan su se priključivali novi, od kojih su neki dolazili popodne, nakon posla.

   Kroz predavanja imali smo prilike učiti o važnom učenju i načelu crkve a to je opravdanje vjerom. Kroz niz predavanja, između ostalog, imali smo prilike razumjeti usporedbu o dobrom Samarijancu na jedan drugačiji i produbljen način, gledajući ju iz perspektive unesrećenog čovjeka. To znači da sam ja, i svaki grešnik na zemlji, taj unesrećeni čovjek kojemu je potrebna pomoć i izbavljenje Spasitelja. Opširno su predstavljene okolnosti i atmosfera na povijesnom zasjedanju GK 1888. g. u Minneapolisu kad je objavljena vijesti „Krist, naša pravednost“. Kako je vijest tada nailazila na otpore među adventistima jer je ljudsku pravdu i zasluge prikazala kao bezvrijedne, tako i danas adventisti mogu deklarativno prihvaćati vijest o opravdanju vjerom u Kristove zasluge, a u praksi se dičiti vlastitim dobrim djelima i uzdati se u njihove zasluge. Zato je uz pravilno razumijevanje ove istine presudno hoćemo li biti spremni poniziti se i odreći svog „ja“. Stoga, svakodnevno trebamo iskustvom živjeti veličanstvenu, spasonosnu istinu i zahvalno reći: „Kriste, ti si moja pravednost!“
   Da smo ponukani na dublje proučavanje ove važne teme pokazali su razgovori u kojima smo se i nakon nekoliko tjedana vraćali na temu opravdanja vjerom. Neka su se pitanja tek dotakla i uočilo se da o tome treba još detaljnije istraživati.

  • Hits: 1370