48402049452_2128a99102_k.jpg

Međunarodni omladinski sastanak u Češkoj

Od 30. lipnja do 7. srpnja 2019. održan je međunarodni sastanak za mlade u Češkoj, u lijepoj prirodi, pod naslovom Budi različit. Mladi iz Hrvatske su uz pomoć crkve i donatora dobili priliku ići i uživati blagoslove ovakvih sastanaka. Bilo je puno mladih iz različitih država, a najviše iz Ukrajine.

Glavni gosti, naši govornici, bili su brat Paul Chapman iz Australije, brat David Žic i brat Adrian Finaru iz SAD-a. Svaki od njih je imao svoju temu o kojoj je govorio preko tjedna pa je tako brat Chapman imao nekoliko predavanja kojima je dočarao detalje Kristovog drugog dolaska i ljepotu nove zemlje te nam je uputio poziv da ispitujemo svoj život svaki dan kako bismo bili spremni. Brat Žic imao je temu o evoluciji kao teoriji koja zahtjeva vjeru jer nije znanstveno potvrđena. Predstavio nam je i nekoliko znanstvenih otkrića koja znanstvenici nisu prihvatili upravo zato što ta znanstvena otkriće pobijaju teoriju evolucije, a na kraju nam je uputio poziv da širimo ove dokaze i istine s drugima koji za to još ne znaju. Brat Finaru iznosio je različite teme koje uključuju kršćanski odgoj, organizaciju crkve i zalaganje za druge. U večernjim satima imali smo program u kojem su govornici odgovarali na pitanja mladih napisana na papiriće tijekom dana.
Slobodno vrijeme mladi su provodili igrajući različite zanimljive zajedničke igre u timovima, a svaki dan prije igara jedan od govornika ispričao je jednu priču kojom je igru povezao s duhovnim životom. Također smo išli na izlet u Prag gdje smo proveli lijepo vrijeme u šetnji i druženju.
U petak navečer propovijed je održao brat Finaru kojom nas je poučio da trebamo biti svjedoci za Boga svojim životom, a na završetku programa najavljena je noć molitve. Događaj iz Biblije koji je bio vodilja ove ideje je priča o opsjednutom mladiću koji je bio oslobođen pa je htio pratiti Isusa, ali mu Isus to nije dopustio već mu je rekao: „Pođi kući svojoj, k svojima, pa im javi sve što ti je učinio Gospodin i kako ti se smilovao.“ (Marko 5:19) Noć molitve je počela u 23 sata u petak navečer i završila je u 7:30 sljedećeg jutra. Svatko je imao pet minuta za molitvu za sve nas kako bi imali iskustvo s Bogom koje bi mogli dijeliti s drugima.
U glavnoj propovijedi u subotu, br. David Žic je naveo primjer prijatelja bolesnika kojeg su kroz krov spustili k Isusu kako bi ga On izliječio. Oni su imali snažnu vjeru i ona je spasila ovog bolesnika. Isto tako i mi trebamo našu vjeru širiti drugima i duhovnim zalaganjem podizati naše prijatelje i ljude oko nas. Na kraju, dok smo pjevali završnu pjesmu, pozvao je sve mlade, koji žele imati ovakvu vjeru i dijeliti ju s drugima, da izađu te se molio za njih.
U popodnevnim satima održan je koncert kršćanske glazbe, na kojem je uz sudionike iz raznih zemalja, sudjelovala i grupa mladih iz Hrvatske. Uz puno zajedničkog druženja završen je i ovaj sastanak i zahvalna sam Bogu na ovakvim prilikama koje nam pruža. Vjerujem da je svatko mogao naučiti nešto novo i korisno za svoj duhovni život i steći nova iskustva te se veselim sličnim prilikama u budućnosti.

Mirta Vončina

  • Hits: 1061