Važnost subotnje škole

Okružno pismo voditelja Odjela za subotnju školu Generalne konferencije svim crkvama diljem svijetasuobtnja skola

„Isus je prolazio po svoj Galileji. Učio je u sinagogama, navješćivao radosnu vijest o kraljevstvu i liječio svaku bolest i svaku nemoć u narodu.“ Matej 4:23.

U gore navedenom stihu, apostol Matej nad donosi sažetak svakodnevnih aktivnosti našeg Spasitelja - poučavanje ljudi kako živjeti po Božjoj volji, propovijedanje evanđelje o kraljevstvu i iscjeljivanje svih vrsta bolesti među ljudima.

Što je subotnja škola? 

Subotnja škola je mjesto gdje poučavamo Božju Riječ i propovijedamo evanđelje o kraljevstvu. 

Iznad svega, subotnja škola je škola koja se održava svake subote, u svakoj crkvi, diljem svijeta. Imamo voditelje, učitelje, učenike i lekcije koje trebamo proučavati. 

Subotnja škola je veliki blagoslov za naš narod. Ako se, prema našoj preporuci, proučava svaki dan, ona je izvor bogate duhovne hrane. Svaki član obitelji prima duhovnu hranu kroz svoju subotnju biblijsku lekciju. To je vrijeme za zajedništvo s Bogom i obitelji.

Kad idemo u crkvu subotom, susrećemo se s drugim članovima crkve i učimo jedni od drugih. Što dublje proučavamo, to primamo više blagoslova. 

Učitelji subotnje škole trebali bi dublje proučavati lekcije od svojih učenika, jer trebaju hraniti stado koje je pod njihovom skrbi. Učitelj subotnje škole je pastir malog stada. 

Podružnice subotnje škole

Osim članova, prisutni su i posjetitelji koje je potrebno duhovno nahraniti. U ovom slučaju, subotnja škola je moćno evangelizacijsko oruđe. 

Jedan od najučinkovitijih načina proširenja crkve je otvaranje podružnica subotnje škole. Svaki član crkve mogao bi nuditi tjedna proučavanja u kućama svojih prijatelja i susjeda. Mogli bi se sastati u subotu poslijepodne ili u nedjelju u bilo koje prikladno vrijeme, ili čak tijekom nekog dana u tjednu. Te se podružnice s vremenom mogu preobraziti u male skupštine koje se sastaju svaki tjedan. Dvije ili tri osobe su više nego dovoljne za pokretanje podružnice. Ponegdje naša braća te podružnice nazivaju „male grupe“. 

Temelj za djecu

Posebnu pažnju treba pružiti djeci. Oni su najprijemljivije osobe koje prihvaćaju Božju Riječ kroz subotnje lekcije prilagođene njihovoj dobi. Mlade ljude ne smijemo zanemarivati. 

Kad je James White, tijekom jednog putovanja, počeo pripremati Biblijske lekcije, on je to činio imaju na umu djecu. Tek su kasnije braća počela pripremati lekcije za odrasle. Ali njegov prioritet su bila djeca. 

Neiskorišteni potencijal

Naša subotnja škola ima veliki potencijal koji treba iskoristiti. Ona može osposobiti naše članove da bolje proučavaju Bibliju i evangeliziraju prijatelje i susjede. 

Naši bi učitelji trebali iskoristiti ovaj izvrsni alat kako bi poučili djecu, mlade i odrasle planu spasenja i otkrili Krista riječima i djelima. 

Za pripremu i slanje naših subotnjih biblijskih lekcija u različite dijelove svijeta potrebno je vrijeme i novac, i ta sredstva treba potpuno iskoristiti za svrhu za koju su pripremljeni. 

„Naše subotnje škole nisu ništa manje nego biblijska društva, a u svetom djelu poučavanja istina Božje riječi mogu postići mnogo više nego što su do sada postigle. Subotnja škola, kada se njom pravilno upravlja, posjeduje čudesnu moć i prilagođena je obavljanju velikog posla, ali sada nije [ovo je pisano 1889.] ono što bi mogla i trebala biti. Utjecaj koji proizlazi iz rada subotnje škole trebao bi poboljšati i proširiti crkvu; ali ni u kojem slučaju ne smije se dopustiti da odvrati od interesa crkve. Subotnja škola je najdragocjenije misionarsko polje, i ako sada postoje predznaci dobra, oni su samo naznake i početak onoga što se može učiniti.“ Svjedočanstva za učitelje subotnje škole, str. 29.

Neka Gospodin blagoslovi naše učitelje, učenike, posjetitelje i članove crkve kako bi iskoristili ovaj božanski plan da dovedu ljude Kristu, našem Spasitelju i Gospodinu!

Srdačno, vaš brat u Isusu Kristu,

Davi Paes Silva