9415f9bcd76598f9c08127db1641b596_XL.jpg

4. seminar za treću životnu dob 6. listopada 2012

U Lipiku je subota 6. listopada 2012. bila posvećena osobama treće životne dobi. Želja je organizatora usmjeriti pozornost na posebne potrebe s kojima se susreću vjernici u starijoj dobi.

Dopodnevna tema, 'Duhovni uvjeti za zdravlje' koju je izložio br. Danko Žic poticala je braću i sestre , posebno starije, da sami, aktivno stvaraju duhovne uvjete koji utječu i na tjelesno zdravlje. Redovitost u molitvi, marljivost u proučavanju Božje riječi i pozitivne misli i govor snažno djeluju na osoban odnos s Bogom, donose nova iskustva u vjeri . Ako vjera ne pređe u naviku već ostane svakodnevno živo iskustvo ona će biti snažna pomoć u suočavanju sa životnim izazovima koje donosi starija dob i pozitivno djelovati na tjelesno zdravlje.
U drugom predavanju, br. Mladen Aradski, je tražio odgovor na pitanje 'Kako razumjeti starije?' . To se često pitaju djeca i unuci kad se susretnu sa specifičnim ponašanjem ili stavovima koje imaju stariji. Zašto stariji obično previše štede, zašto teška srca bacaju stare stvari, zašto su često zabrinuti ili depresivni? Otkud to starijima? Mnoštvom starih slika koje su osvijetlile razne vidove života, rada, putovanja i odnosa u vremenu kad su odrastali današnji djedovi i bake pokušalo se približiti mladima velike promjene koje su doživjeli današnjih starijih. Tako velike promjene u svim područjima života nije preživjela nijedna generacija prije njih. To svakako treba uzeti u obzir kad se želi razumjeti starije. Oni su se u mladosti uglavnom lako nosili sa promjenama u društvu i mnoštvom tehničkih inovacija. I u zrelom dobu uspjeli su održati korak sa trendovima. Međutim, sada u starijem dobu, očekivati da naprave velike iskorake nije realno jer je njihova sposobnost prilagođavanja kroz život već iskorištena. Zato je opravdan poziv mlađima da pomognu našoj braća i sestrama u trećoj životnoj kako bi tom svijetu punog 'novotarija' lakše živjeli.
Treća propovijed, pod naslovom 'Naš siguran oslonac' , br. Milana Mikića , razmatrala je ponudu raznih 'oslonaca' koji se nude starijima. Novac, imovina , položaji i sl. materijalne vrijednosti ne mogu se uspoređivati s čvrstim osloncem koji u svim okolnostima pruža naš Stvoritelj i Otac nebeski. Kad dođe starost i oslabi tijelo, kad naiđu bolesti a pogled u budućnost nesiguran traži se čvrsti oslonac. Neka glavni oslonac i dalje bude naš Bog, „pomoćnik koji se u nevoljama brzo nalazi“.
M. A.

  • Hits: 1141