Mladen_Aradski.jpg

Jesenski duhovni sabor 3. studenog 2012 - Lipik

Pod temom 'Abeceda kršćanske vjere' održan je 3. studenog 2012. jesenski duhovni sabor u Lipiku.
Razmatrale su se osnove kršćanske prakse svakog vjernika, uspoređujući vjerničko iskustvo s iskustvom prvačića koji u početku školovanja uče pisati slova abecede, trudeći se da izgledaju što sličnije primjeru s ploče. Nakon nekoliko godina školovanja profiliraju svoj rukopis. Slova postaju zaobljena ili izdužena, ponekad šiljasta ili cifrasta a neka i nečitka.

Vjernik u početku svog vjerničkog iskustva uči abecedu kršćanske vjere. Prihvaća u prvoj ljubavi što točnije i temeljitije teoriju i praksu kršćanske vjere. Nakon nekoliko godina ili desetljeća prakticiranja kršćanske vjere, vjerska praksa može postati drukčija od onog na početku obraćenja.
Kao s rukopisom , ponekad je teže čitljiv, tako je i s vjerskim rukopisom. –Ozbiljno se zapitajmo : Je li naš vjerski rukopis čitljiv svima koji s nama dolaze u doticaj? Prepoznaje li nas okolina na osnovu našeg vjerskog rukopisa kao praktične vjernike, kao istinske kršćane koji točno svojim životom ispisuju sva slova kršćanske abecede? Koliko je naš vjerski rukopis sličan idealnom rukopisu koji je svojim životom ispisao Isus, naš promjer?
U abecedi kršćanske vjere ima težih slova koja zahtijevaju napor i nisu laka za pisanje bez obzira na dugogodišnje vjersko iskustvo. Kroz šest predavanja obrađena su neka teža slova : priznanje, pokajanje, trpljenje, praštanje, vjera i ljubav. Pitanja koja su postavljali govornici sigurno su slušatelje potakli da preispitaju svoj vjerski rukopis a posebno teža slova kršćanske abecede. Ozbiljna razmišljanja bila su protkana pjesmom hvale, molitvama i zahvalnošću. Posebna radost na ovom saboru bio je obred blagoslova djeteta , malog Davida Poropata , čiji su roditelji sretni i zahvalni Bogu za dar roditeljstva.
Uz brojne goste koji redovito dolaze na duhovne sabore ovaj put su ugodno iznenadili i gosti koji po prvi put dolaze na sabor.
Ozbiljna promišljanja i poticajna pitanja koja su se čula na jesenskom duhovnom saboru bila su korisna kako onima s malim vjerničkim iskustvom tako i onima koji su decenijama vjernici. Najviše koristi i blagoslova imat će oni koji će o tim pitanjima razmišljati i nakon sabora .
A.M.

 

  • Hits: 1088