Obitelkjski_seminar.jpg

Obiteljski seminar 4.-5. kolovoz 2019.

Zamišljen da okupi bračne partnere, a u isto vrijeme ponudi zanimljiv sadržaj i djeci, u Lipiku je 4. i 5. kolovoza 2019. održan još jedan obiteljski seminar pod naslovom „Je li ljubav dovoljna?“ na kojem je sudjelovalo 25 odraslih i 15 djece.

Ponekad se misli da seminari koji obrađuju teme o braku trebaju samo onima koji imaju ozbiljne poteškoće, redovite nesporazume ili opasne bračne krize. Međutim, kao što o duhovnom odnosu s Bogom redovito istražujemo i učimo kako bismo ga upotpunili i usavršili tako je potrebno i kompleksnom odnosu kao što je bračni odnos, posvetiti vrijeme te razmotriti potrebe, osjećaje i reakcije sebe i svog partnera.
Često su oni, koji već imaju višedesetljetni bračni staž uvjereni, da o braku uglavnom sve znaju te da se u njihovom braku više i ne može nešto usavršiti ili mijenjati pa u sudjelovanju na takvim seminarima ne vide praktični dobitak za svoj brak. Međutim, ovakvi seminari svakako koriste i mlađim i starijim bračnim parovima kako bi „dom bio malo Nebo na Zemlji, mjesto na kome se ljubav ne guši, već njeguje.” -TSD 15.3
U nedjelju, prvog dana seminara, br. Mladen Aradski održao je tri predavanja s naslovima: Začarani krug nerazumijevanja, Ona čezne za ljubavlju i Njemu treba poštovanje koji su se temeljili na savjetu apostola Pavla: „Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao sebe samoga, i žena neka poštuje svoga muža.” -Efežanima 5:33.
Prvo predavanje govorilo je o razlikama između muškarca i žene te kako postojeće razlike u načinu razmišljanja, prioritetima i potrebama utječu na nastanak nesporazuma i sukoba. Svi polaznici imali su priliku zapamtiti kako funkcionira začarani krug u kojem žena ukoliko se osjeća nevoljenom prema svojem mužu reagira bez poštovanja, a muž zatim na njeno nepoštovanje reagira bez ljubavi. Iz začaranog kruga moguće je izaći ukoliko se primjeni Biblijska ‘jednadžba’: „Dakle, neka svaki od vas ljubi svoju ženu kao sebe samoga, i žena neka poštuje svoga muža.” -Efežanima 5:33. Ovaj savjet apostola Pavla potvrdila su i znanstvena istraživanja poznatog bračnog savjetnika, dr. Johna Gottmana, koji je analizirao odnose 2000 bračnih parova tijekom 20 godina te došao do dvije najvažnije sastavnice sretnog i stabilnog braka - ljubav i poštovanje.
Drugo predavanje govorilo je o potrebama žena i savjetima muškarcima kako kroz različite aspekte života ženi mogu dati do znanja da je voljena te kako izraziti ljubav. Pet osnovnih načina kojima muž svojoj ženi pokazuje da je voli su bliskost, otvorenost, razumijevanje, pomirljivost i odanost. Ukoliko se žena osjeća voljenom automatski će se prema svojem mužu odnositi s poštovanjem. Upravo o poštovanju je govorilo treće predavanje s naslovom Njemu treba poštovanje. Ovo predavanje je bilo više usmjereno ženama. Objašnjeno je kako muškarac funkcionira te koliko mu je važno da osjeća poštovanje svoje žene. Dani su praktični savjeti i pitanja za razmišljanje i preispitivanje – Jesam li uvijek uz svojeg muža i dajem li mu do znanja da ga podupirem u njegovom poslu? Pokazujem li da poštujem i cijenim njegovu želju da štiti mene i našu obitelj?
Nakon drugog i trećeg predavanja svi polaznici imali su priliku riješiti anonimnu anketu sa zanimljivim pitanjima koja su navodila na dublje razmišljanje i analizu odnosa u vlastitom braku.
Tijekom predavanja bračnim partnerima, za djecu je bio organiziran vrlo sadržajan program koji se sastojao od poučnih priča iz Biblije, kreativnih radionica i zajedničkih igara na otvorenome, a vodili su ga Daniel P. i Dijana S. uz pomoć Estire M., Mirte V., i Nele A. Nakon održana tri predavanja slijedio je ukusan ručak kojeg je pripremio br. Denis I., a poslije ručka druženje na obližnjem izletištu uz jezero Raminac.
Drugog dana seminara organiziran je izlet u etno centar Mato Lovrak u Velikom Grđevcu, gdje se razgledala stara vodenica, seoska kuća opremljena starinskim kućnim namještajem i sadržajima te razni poljoprivredni alati. Djeci je najzanimljivija za istraživanje bila stara parnjača, s nekoliko vagona. I odrasli i djeca uživali su u zajedničkom druženju, igrama i korisnim razgovorima. Svi polaznici seminara ponijeli su svojim domovima lijepe uspomene i korisne savjete čijom će primjenom imati još skladniji brak i složnu obitelj.

Mladen Aradski

 

  • Hits: 1386