olive-oil-968657_1920.jpg

Zdravstvena vrijednost maslina

Maslina (Olea europaea L.) je zimzelena biljka iz porodice Oleaceae. Dugovječna je, pa njena stabla mogu doživjeti i više stotina godina. Pojedina živuća stabla stara su preko tisuću godina. Raste na oskudnom tlu, gotovo bez vode, ali uz obilje sunca. Zbog visokog postotka ulja (15-35%) u plodovima, maslina je dobila ime po latinskoj riječi olea, što znači ulje.

    Plod je mesnata koštunica, ovalnog oblika, koja se počinje razvijati tijekom ljeta i oko rujna postiže fazu zrelosti i kod nekih kultivara mijenja boju. Potpuna zrioba postiže se, ovisno o regiji, u razdoblju između studenog i ožujka. Maslina daje plodove nakon sedam godina, a najveći urod tek nakon dvadeset godina. 


    Plod masline sačinjava kožica (epikarp), mesnati dio (mezokarp) koji sadrži oko 70% ulja, te drvenasta koštica (endokarp) iz koje se dobiva preostalih 30% ulja. Ovisno o karakteristikama ploda, različiti kultivari uzgojenih maslina dijele se na one za proizvodnju maslina ''za ulje'' i one za proizvodnju maslina ''za jelo''.

    Morfološka svojstva ploda masline ovise o djelovanju okolišnih i agrotehničkih čimbenika uzgoja, dok su svojstva endokarpa uglavnom pod utjecajem genetskih čimbenika karakterističnih za određenu vrstu. 

Hranidbena i zdravstvena vrijednost
    Plodovi maslina važni su u proizvodnji ulja. Vrijeme, način berbe i mljevenje maslina vrlo su važni za dobivanje ulja visoke kakvoće, pri čemu je potrebno plodove maslina mljeti istog dana kad su ubrane ili ih pohraniti u dobro prozračnom, hladnom prostoru, bez stranih mirisa, u razdoblju ne duljem od 3-4 dana. Osim u proizvodnji ulja, plodovi maslina koriste se za jelo, zbog visoke nutritivne vrijednosti.

Prosječni kemijski sastav maslina (zrele, konzervirane) na 100 g ploda:

sastojak

jedinica

 

Energija

kcal

115

Voda

g

79,99

Proteini (ukupno)

g

0.84

Masti (ukupno)

g

10,68

Ugljikohidrati (ukupno)

g

6,26

Dijetalna vlakna

g

3,2

Vitamin E

mg

0,29

Vitamin B1

mg

0,003

Vitamin B3

mg

0,037

Vitamin B6

mg

0,009

Vitamin C

mg

0,9

Vitamin E

mg

1,67

Vitamin K

μg

1,4

Natrij

mg

735

Kalij

mg

8

Kalcij

mg

88

Fosfor

mg

3

Magnezij

mg

4

Željezo

mg

3,30

Cink

mg

0,22

Zasićene masne kiseline

g

1,415

Mononezasićene masne kiseline

g

7,888

Polinezasićene masne kiseline

g

0,911

    Povećava se broj istraživanja koja daju nove spoznaje o utjecaju sastojaka hrane na ljudsko zdravlje. Mnoga od tih istraživanja usmjerena su i na maslinu, o kojoj se više ne priča samo u simboličkom smislu nego se znanstveno potvrđuju njezina prehrambena i ljekovita vrijednost. Masline su vrlo dobar izvor mononezasićenih masnih kiselina i dobar izvor vitamina E. Čak 75% ukupnih masti čini oleinska kiselina, za koju se pokazalo da smanjuje razinu kolesterola. Zahvaljujući stabilnosti mononezasićenih masnih kiselina, masline imaju zaštitno djelovanje na stanice, osobito u kombinaciji s vitaminom E. Njihovim uzajamnim djelovanjem smanjuje se rizik od oštećenja stanica, kao i nastajanje upalnih procesa. Premda je uglavnom plod taj koji se najviše koristi, komercijalno se sve više počinje cijeniti i drugi dio biljke – list.

    Listovi masline su korišteni u narodnoj medicini već nekoliko tisuća godina na mediteranskom području. Povijesno gledano, koristili su se za liječenje malarije i gripe. Njihova ljekovitost je potvrđena mnogim istraživanjima. Pokazalo se da upravo maslinov list pokazuje vrlo dobra svojstva u borbi protiv infekcija i bolesnih stanja organizma. Listovi masline imaju veliki potencijal kao prirodni antioksidansi; sadrže značajne količine oleuropeina i ostalih fenola, važnih čimbenika za njihovu antioksidativnu aktivnost. 

    Masline, posebno listovi su bogat izvor polifenolnih spojeva sa snažnim antioksidativnim djelovanjem, pri istraživanjima listovi kultivara Oblica imali su najveću antioksidativnu aktivnost. Antioksidansi su skupina različitih prirodnih spojeva koji igraju važnu ulogu u zaštiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala, na način da neutraliziraju već nastale slobodne radikale ili sprječavaju njihovo nastajanje. Također, listovi su imali i najveću koncentraciju ukupnih fenola. Fenolni spojevi su velika skupina biološki aktivnih fitokemikalija koji imaju veliku antioksidativnu aktivnost i stoga sposobnost smanjenja nastanka oštećenja stanica. Rezultati istraživanja pokazuju da ekstrakt lista kultivara Oblica ima najveći potencijal kao prirodni dodatak prehrani.


Ekstrakt lista masline
    Dokazano je da kombinacija fenola u ekstraktu lista masline ima antioksidativno i antimikrobno djelovanje. Ekstrakt listova masline (OLE) tamnosmeđe je boje i gorkog okusa. Znanstvena istraživanja pokazuju da ekstrakt lista masline snižava krvni tlak i kolesterol. Posjeduje jako antivirusno djelovanje, potiče imunološku reakciju kojom obrambene stanice našeg organizma uništavaju sve vrste štetnih mikroorganizama, virusa, bakterija i parazita. Za to je glavni polifenolni spoj u ekstraktu maslinova lista oleuropein. Uglavnom je prisutan u plodu masline, dok ga u ulju ima vrlo malo. Ovaj spoj nalazi se i u listovima masline. Dokazano je da oleuropein ima mnoge zdravstvene prednosti: ima važnu ulogu u sprječavanju srčanih bolesti i pretilosti: snižava visoki krvni tlak, ali i ima ulogu u sprječavanju pojave visokog krvnog tlaka. Djeluje tako da opušta krvne žile, također sprječava nakupljanje plaka na površini krvnih žila koji dovodi do ateroskleroze. Također ima i ulogu u snižavanju razine šećera u krvi; potiče rad imunološkog sustava, ima antibakterijsko i antivirusno djelovanje. Dokazano je i da sprječava ili odgađa stopu rasta nekoliko patogena, koji uzrokuju infekcije dišnog i probavnog sustava.


    Budući da je brojnim istraživanjima dokazano da ekstrakt  lista masline ima preventivno djelovanje na bolesti krvožilnog sustava, dijabetes, sindrom kroničnog umora, hepatitis, upalna oboljenja, virusna oboljenja, trebalo bi ga koristiti. Općenito, masline su veoma dobre za naše zdravlje i trebali bi bar većinu hrane pripremati s maslinovim uljem jer ono ima puno više dobrih sastojaka koji su potrebni našem organizmu.

  • Hits: 1430