8.Uputstva za učitelje u domu

8. lekcijaSubota, 24. kolovoza 2019.
Uputstva za učitelje u domu

„Veće radosti nemam od ovoga: čuti da moja djeca u istini hode.“ 3. Ivanova 4.

„Ono što su roditelji sada, to će najčešće biti i njihova djeca. Njihovo tjelesno stanje, sklonosti i želje, njihove umne i moralne osobine u većoj ili manjoj mjeri izražavaju se u njihovoj djeci.“ – Zdravlje i sreća, 371.

Predlažemo da pročitate: Odgovorno roditeljstvo, str. 17-25, 119-136.
Nedjelja 18. kolovoza
1. UČITE IH MARLJIVO

a. Kakva odgovornost počiva na roditeljima kao prvim učiteljima djece? Ponovljeni zakon 6:6-9.

„Bog zapovijeda roditeljima da njegove uredbe čuvaju u svom srcu kako bi bili spremni prenijeti ih drugima. On kaže: ,,l neka ove riječi koje ti ja zapovijedam danas budu u srcu tvom. I često ih napominji sinovima svojim." (Ponovljeni zakon 6:6, 7). Da bismo svoju djecu zainteresirali za Bibliju, mi sami moramo biti zainteresirani za nju. Da bismo u njima probudili Ijubav prema proučavanju Biblije, mi sami to moramo voljeti.“ – Odgoj, str. 187.

b. Tko je bio oruđe usađivanja vjere u Timoteja? 2 Timoteju 1:5. Koju ključnu ulogu imaju majke u svakom pogledu odgoja?

„Odgovornost ponajprije počiva na majci. Ona, čijom se krvlju dijete hrani i čime se oblikuje njegova tjelesna građa, usađuje u njega i mane i duhovne sastavnice koje utječu na oblikovanje uma i karaktera.“ – Zdravlje i sreća, str. 372.

Ponedjeljak 19. kolovoza
2. MJESTO DOMA

a. Imajući u vidu primjere Abrahama i Lota, što nam treba biti prioritet u odabiru doma? Postanak 13:11,12.

„Kad biramo dom, Bog želi da prvo razmatramo moralne i vjerske utjecaje koji će okruživati nas i naše obitelji….

Umjesto da živite tamo gdje se mogu vidjeti samo djela ljudskih ruku, gdje ono što se vidi i čuje često stvara zle misli, gdje buka i metež izazivaju umor i nemir, idite tamo gdje ćete gledati Božja djela. Potražite mir duhu u ljepoti i tišini prirode…

Dom naših prvih roditelja trebao je biti uzor ostalim domovima iz kojih bi izlazila djeca i naseljavala zemlju… Modro nebo bilo mu je svod, zemlja s nježnim cvjetovima i tepih od živog zelenila bio mu je pod, a lisnate grane dražesnog drveća bile su mu krov. Zidovi su mu bili načinjeni od najveličanstvenijih ukrasa, ručnog rada velikog Umjetnika. U okružju svetog para bila je pouka za sva vremena - da se istinska sreća ne nalazi u popuštanju ponosu i bogatstvu, već u zajednici s Bogom kroz Njegova stvorena djela.“ – Temelji sretnog doma, str. 131.132.

b. Kakav odabir staništa je Ivan Krstitelj napravio imajući u vidu svoju misiju? Matej 3:1.

„Kristov preteča Ivan Krstitelj dobio je prvi odgoj od svojih roditelja. Najveći dio svog života proveo je u pustinji. ... Sam se odlučio odreći uživanja i raskoši gradskog života, koji je zamijenio strogim životom u pustinji. Ta okolina pomogla je stvaranju navika jednostavnosti i samoodricanja.“ – Temelji sretnog doma, str. 133.

„Ne postoji jedna obitelj između stotina koja će tjelesno, umno ili duhovno napredovati stanovanjem u gradu.“ – Život na selu, str. 13

„Roditelji mogu osigurati male domove na selu, s obradivim zemljištem, gdje mogu podići voćnjake, gajiti povrće i bobičasto voće... Bog će pomoći svom narodu naći takve domove izvan gradova.“ – Medical Ministry, 310.

Utorak 20. kolovoza
3. DJEČJA PRVA ŠKOLA

a. Koga je Bog odredio za prve učitelje djeci? Izreke 1:8.

„Roditelji trebaju biti jedini učitelji svoje djece dok ne navrše osam ili deset godina. Koliko to brzo njihov um može shvatiti, roditelji trebaju pred njima otvoriti Božju veliku knjigu prirode. Majka treba imati manje ljubavi prema onome što je u njezinoj kući umjetno i za pripremu svoje haljine radi pokazivanja, i naći vremena da u sebi i u svojoj djeci razvija ljubav prema prekrasnim pupoljcima i procvalom cvijeću. Time što pozornost svoje djece usmjerava na različite boje i oblike, ona ih može upoznati s Bogom koji je svu tu ljepotu stvorio da ih privuče i obraduje. Ona može povesti njihov um njihovom Stvoritelju i u njihovim mladim srcima probuditi ljubav prema nebeskom Ocu koji im je pokazao toliku ljubav. Roditelji mogu povezati Boga sa svim djelima koja je stvorio. Jedina učionica za djecu do osam ili deset godina treba biti na otvorenome, usred procvalog cvijeća i prekrasnih prizora prirode. A njihov jedini udžbenik trebaju biti blaga prirode. Ove pouke, utisnute u umove mlade djece usred lijepih, privlačnih prizora u prirodi, neće biti tako skoro zaboravljene.“ – 3. Svjedočanstvo, str. 137.

„U svojoj mudrosti Gospodin je odredio da obitelj bude najveća odgojna ustanova. Odgoj djeteta treba početi u domu. To je njegova prva škola.“ – Temelji sretnog doma, str. 182.

b. Koji savjet treba ohrabriti roditelje kako bi odgajali svoju djecu koliko god dugo mogu? Psalam 34:13,14.

„Neki roditelji su toliko ravnodušni i nemarni da im je svejedno koju školu pohađaju njihova djeca. Oni kažu: “Mi smo u svijetu i ne možemo ga napustiti.” Ali roditelji, mi možemo dobrim dijelom izići iz svijeta ako to odlučimo. Mi možemo izbjeći da gledamo mnoga zla koja se tako brzo množe u ove posljednje dane. Mi možemo izbjeći da slušamo o zlu i zločinima koji se događaju oko nas.“ – Temelji sretnog doma, str. 406.

„Ni crkvena škola niti fakultet ne pružaju takve mogućnosti za postavljanje građevine dječjeg karaktera na prave temelje, kakve pruža obitelj.“– Odgovorno roditeljstvo, str. 170.

Srijeda 21. kolovoza
4. POUKE O ODGOVORNOSTI I MARLJIVOSTI

a. Kako roditelji trebaju odgajati svoju djecu kako bi ih što bolje pripremili da postanu odgovorni ljudi? Izreke 22:6.

„Djeca, kao i roditelji, imaju važne dužnosti u domu. Oni trebaju shvatiti da su dio organizacije doma. Oni u njemu primaju hranu i odjeću, uživaju ljubav i nježno staranje. Stoga će oni, noseći svoj dio tereta u domu i pridonoseći sreći obitelji čiji su članovi, moći odgovoriti na mnoga dobročinstva koja primaju.

Neka svaka majka otkrije svojoj djeci da su članovi obiteljske zajednice i da u njoj moraju ponijeti svoj dio odgovornosti. Svaki član obitelji treba nositi te odgovornosti tako vjerno kao što vjernici crkve nose odgovornosti u njoj.

Djeca trebaju znati da obavljanjem malih dužnosti pomažu ocu i majci. Dajte im da obave neki posao i onda im recite da se mogu igrati.

Djeca imaju aktivan um i zato ih treba zaposliti nošenjem tereta svakoLjetopisanog života. ... Nikada ih ne treba ostaviti da sama sebi pronađu posao. Roditelji se moraju savjesno brinuti o tome.“ – Temelji sretnog doma, str. 282.

„Dopustite im da vam pomažu kako god mogu i pokažite im da cijenite njihovu pomoć. Neka osjećaju da su dio obiteljskog gospodarstva. Poučite ih kako što više koristiti um za planiranje brzog i temeljitog obavljanja poslova.“ – Odgovorno roditeljstvo, str. 126.

b. Koja karakterna crta je neophodna za korisnost? Izreke 22:29.

„Jedna od najkorisnijih zaštitnih mjera za mlade predstavlja neko korisno zanimanje. Djeca koja su navikla marljivo raditi, tako da sve svoje vrijeme provode u nekom korisnom i ugodnom zanimanju... manje su izložena opasnosti od zlog društva i poročnih navika.“ – Savjeti za roditelje, učitelje i studente, 98.

Četvrtak 22. kolovoza
5. SVETO DJELO

a. Kako Biblija opisuje sveto djelo upravitelja obitelji? Psalam 128; Izaija 8:18.

„Roditelji, vi nosite odgovornosti koje nitko drugi ne može nositi umjesto vas. Dokle god ste živi, vi ste odgovorni Bogu da se držite Njegovog puta. ... Roditelji kojima je Božja riječ vodič, koji su svjesni da su njihova djeca u izgradnji svojega karaktera ovisna samo o njima, potrudit će se davati primjer koji njihova djeca mogu pouzdano slijediti.“ – Temelji sretnog doma, str. 187.

„Kada propovjednik u svojoj skupštini učini sve što je u njegovoj moći da one koji zastranjuju, strpljivim poučavanjem, vjernim savjetovanjem i usrdnim molitvama vrati na pravi put i spasi od propasti, a ipak ne uspije u tome, očevi i majke često na njega prebacuju krivicu što njihova djeca nisu među obraćenima, iako je to možda posljedica upravo njihove nemarnosti. Teret odgovornosti za djecu uglavnom je na roditeljima; a jesu li oni voljni prihvatiti zadatak koji im je Bogom povjeren i savjesno ga i vjerno izvršavati?“ – 5. Svjedočanstvo, 495.

„Ne očekujte od učitelja u subotnjoj školi da obavljaju vaš posao poučavanja djece da pođu putom kojim trebaju ići. Subotnja bogoslužja su veliki blagoslov i ona vam mogu pomoći u radu, ali nikada ne mogu zamijeniti vas. Bog je svim roditeljima predao odgovornost da svoju djecu dovedu Isusu, učeći ih kako da se mole i vjeruju u Božju riječ.“ – Temelji sretnog doma, str. 189.

Petak 23. kolovoza
PITANJA ZA OSOBNO RAZMIŠLJANJE:

1. Zašto se roditelji smatraju prvim učiteljima djece?

2. Kako je okruženje doma povezano s djelom odgoja?

3. Koje su potencijalne posljedice toga kad djeca provode svaki dan daleko od doma?

4. Na koji način je domaći odgoj od ključne važnosti u korisnosti cijelog života?

5. Zašto su neki roditelji u iskušenju da krive crkvu za vlastite neuspjehe?

  • Hits: 1393