IMG_3210aaa.jpg

Proljetni sastanak za mlade

„Dati Bogu sve najbolje“ bio je moto proljetnog sastanka za mlade održanog 14.i 15. travnja 2017. u Lipiku.

Odrastanje i mladost je vrijeme formiranja osobnosti kad se pod utjecajem roditelja, škole, vršnjaka i okruženja oblikuje karakter. To vrijeme mladoj osobi otvara nove vidike i otkriva mnoštvo mogućnosti i izazova. Koje su prave životne vrijednosti, za što se opredijeliti i s kim se identificirati dileme su kojih mladi i nisu uvijek svjesni pa na njih često i odgovaraju bez velikog promišljanja. Ipak, oko onoga što je najvažnije i najvrijednije u životu ne bi trebalo biti dileme. Da im se to ne bi događalo, poruke kroz predavanja koja su držali Daniel Poropat , Simeon Karvatski i Ozren Buriša ukazivale su na uzvišene vrijednosti i najvažnije životne ciljeve kojima mladi trebaju težiti.
Razviti duhovne vrline i plemenitost karaktera najbolje se postiže nesebičnošću, radom za Boga i bližnje. Dati sve najbolje u crkvi, svijetu ili općenito u službi za one koji su nam blizu, koji nas trebaju ili se s nama samo susreću. To sigurno obogaćuje karakter, usavršava kršćansko iskustvo i tako usmjerava na uzvišen životni put.
Sudjelovanje u nekoj crkvenoj aktivnosti je višestruka korist, kako za one kojima služimo, tako i za one s kojima sudjelujemo npr. u zboru, u bogoslužju, u molitvi, u proučavanju ili volontiranju, a ponajviše za nas same jer davanjem obogaćujemo svoja iskustva i oplemenjujemo svoj karakter. Posebno je pitanje što možemo dati i što dajemo našim vršnjacima s kojima se svakodnevno družimo. Podcjenjujemo li mogućnosti koje nam se pružaju kroz male geste i postupke kojima možemo presudno utjecati ili pomoći onima s kojima smo u doticaju. Iako ne vidimo odmah efekte ili rezultate, ne zaboravimo Isusove riječi da „ što god učiniste jednome od ove moje najmanje braće, meni učiniste.” (Matej 25,40).
Velika prilika mladima za službu u svijetu otvara se kroz zdravstveno misionarski rad. Na vrlo zanimljiv način o tome je govorila sestra Liliane Balbach, nutricionista iz SAD-a. Njena iskustva govore da čak i s osnovnim znanjem o načelima zdravlja te poznavanjem pravila prirodnog liječenja možemo pomoći svojim prijateljima, ali i onima s kojima se tek upoznajemo. Takvim radom primjenjujemo Kristov princip koji je „prošao zemljom čineći dobro i ozdravljajući sve (…)“
Program sastanka dao je priliku svima mladima da daju svoje najbolje na svoj način, kroz razne aktivnosti. Tako su neki po prvi puta vodili proučavanje lekcija na saboru ili vodili bogoslužje, pjevali u zboru ili služili kod podjele hrane. Naročito iskustvo u davanju imao je zbor mladih koji je s nekoliko nadahnjujućih pjesama obilježio svaki dio bogoslužja. Neka Bog blagoslovi sve, a posebno mlade, koji su spremni davati svoje najbolje Bogu i bližnjima i neka se na njima ispuni Isusovo obećanje: „Dajite, i dat će vam se (…)“ (Luka 6:38).

  • Hits: 1222