Liviu_Tudoroiu_-_Ozren_Buriša.jpg

Proljetni duhovni sabor 7. 4. 2012. - Osijek

Misao vodilja sabora bila je 'Tražite Gospoda', potičući na promišljanje o poruci proroka Jeremije „Dobar je Gospod onima koji ga čekaju, duši, koja ga traži „ iz Pl. Jeremijin 3,25.

Glavni govornik br. Liviu Tudoroiu iz SAD-a, regionalni tajnik za Sjevernu Ameriku u dopodnevnoj propovijedi oslikavao je našu stvarnost, suvremenog čovjeka koji užurbano živi. Živi u vremenu kad nema puno vremena za razmišljanje o sebi. Čovjek živi misleći da mu Bog i ne treba. Zašto bi ga tražio? On će mu sigurno nešto prigovoriti. Zato mnogi bježe od Njega na razne načine misleći da je to moguće. Bog ih ne progoni ali ih često progoni njihova savjest i osjećaj krivnje koji nose sa sobom. Taj glas ih često podsjeća i opominje i ne može se lako prigušiti. Glas koji iznova proziva ili okrivljuje , mnogi su na razne načine prigušivali alkoholom, drogom i na druge načine bježeći od teške stvarnosti. Neki nisu izdržali pritisak pa su sami sebi čak i život oduzeli. Oni koji su shvatili da jedino suočavanje s bolnom istinom, priznanje, kajanje i oprost daje mir duši potražili su Boga, oslobodili se tereta koji ih je tištao. Propovijed, protkana živim i dirljivim primjerima upečatljivo je potvrđivala iznesenu poruku kako čovjek može bježati od Boga ali ne može od sebe i svoje krivnje .
Popodnevno razmišljanje bavilo se pitanjem kratkoće vremena koje imamo, s kojim realno raspolažemo. Iako ga koristimo onako kako želimo, to ne znači da s vremenom u potpunosti upravljamo kao s novcem ili drugim našim predmetima . Kako često nismo svjesni da s vremenom koje koristimo ne upravljamo razumno. Samo jedan tren dovoljan je da naš životni put skrene iz uobičajene ili očekivane 'kolotečine' u nesreću, doživotnu invalidnost ili čak smrt.
Jesmo li svjesni te činjenice kad lakomisleno 'trošimo' vrijeme? Jesmo li svjesni istine da neke životne prilike koje propustimo ne možemo vratiti? Jesmo li sigurni kojim putem želimo ići kroz život? Jesmo li izabrali Isusa kao najvažnijeg pratitelja u našem životu? Iskusimo kako je „ Dobar Gospod onima koji ga čekaju, duši koja ga traži“
A. M.

  • Hits: 1136