12.Graditi za vječnost

12. lekcija        Subota, 21. rujna 2019.
Graditi za vječnost

„Uvjeren u to da će onaj koji je započeo dobro djelo u vama, dovršiti ga do dana Isusa Krista.“ – Filipljanima 1:6

„Onaj koji surađuje u ostvarenju božanskog cilja da se mladima prenese znanje o Bogu a njihov karakter izgradi u skladu s Božjim, obavlja uzvišen i plemenit posao. Budeći želju da se dostigne Božji ideal, on pruža odgoj koji je visok kao nebo i prostran kao svemir; odgoj koji se ne može završiti u ovom životu, već koji će se nastaviti u budućem; odgoj koji uspješnom učeniku daje preporuku da iz pripremne škole na Zemlji prijeđe u višu školu, školu na Nebu.“ – Odgoj, str. 19.

Predlažemo da pročitate: Odgoj, str. 301–309.
Nedjelja 15. rujna
1. UZVIŠENIJA SVRHA

a. Čemu se treba radovati u budućnosti? 1. Korinćanima 2:9; Izaija 64:4.

„Božji ideal za Njegovu djecu uzvišeniji je od najuzvišenije misli koju ljudski um može dosegnuti. “Dakle: budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!” Ova zapovijed je i obećanje. Plan spasenja podrazumijeva naše cjelovito oslobođenje od sotonske sile.“ – Želja vjekova, str. 311.

„Odgoj koji je ovdje započeo neće se završiti u ovom životu; on će se uz neprekidno napredovanje produžiti kroz cijelu vječnost, i nikad se neće završiti. Dan za danom otkrivat će se umu nove ljepote čudesnih djela Božjih, dokazi Njegove čudotvorne sile kojom je stvorio svemir i održava ga. U svjetlosti koja sja s prijestolja nestat će tajni i duša će se ispuniti divljenjem zbog jednostavnosti stvari koju nikad ranije nije mogla shvatiti.“ – 8. Svjedočanstvo, 354.

Ponedjeljak 16. rujna
2. IZGRADNJA U TVOM ŽIVOTNOM ISKUSTVU

a. Što nas često prati u našem kršćanskom životu, i shodno tome, kakav treba biti naš stav? Zašto? 1 Petrova 4:12,13.

„Djeca Božja su uvijek bila kušana i provjeravana u ognjenoj peći nevolja i patnji. Oni koji prvo provjeravanje izdrže, ne moraju i po drugi put prolaziti kroz slično iskušenje; ali na one koji podlegnu, proba će dolaziti ponovo i ponovo; i svaki put će biti sve teža i žešća. Na taj način im se pružaju uvijek nove mogućnosti i prilike zadobiti pobjedu, i pokazati se ispravni pred Bogom. Ali ako oni nastave pokazivati pobunu, Bog će na kraju biti primoran lišiti ih ponuđene svjetlosti i blagodati svoga Duha.“ – Komentari biblijskih tekstova, vol. 4 str. 1146.

b. Što se u ognju iskušenja provjerava? 1. Korinćanima 3:9,10,12.

„Svatko treba dobro paziti koji materijal upotrebljava u izgradnji karaktera. Dugo očekivani dan Božjeg suda uskoro će provjeriti djelo svakog pojedinca. 'I kakvo je čije djelo, oganj će iskušati' (1. Korinćanima 3:13). Kao što oganj otkriva razliku između zlata, srebra i dragog kamenja, te drva, slame i sijena, tako će dan suda provjeriti karakter, otkrivajući razliku između karaktera formiranog po ugledu na Krista i karaktera oblikovanog po željama sebičnog i nepreporođenog srca. Svaka sebičnost i sva lažna religioznost pokazat će se tada u svojoj pravoj svjetlosti. Bezvrijedni materijali će izgorjeti; ali zlato prave, jednostavne i smjerne vjere nikada neće izgubiti svoju vrijednost. To nikada neće i ne može izgorjeti, jer je nepropadljivo. Jedan trenutak prijestupa pokazat će se kao veliki gubitak, dok će se strah Gospodnji jasno pokazati kao početak prave vrijednosti. Ovozemaljska zadovoljstva i sebična popuštanja prohtjevima propast će kao strnjika, dok će zlato čvrstine u načelu, održane po svaku cijenu, ostati zauvijek“ – Komentari biblijskih tekstova, vol. 6 str. 1087.1088

„Ova izgradnja karaktera predstavlja najvažnije djelo. To nije djelo koje se završava u ovom životu, već se pokazuje i u budućem životu. Ono što ovdje postanete, zaslugama i milošću Kristovom, održat će se kroz vječnost, i ja se najusrdnije molim da se ne zadovoljite niskim standardima. 'Naučite se od mene', kaže Veliki Učitelj, 'jer sam ja krotak i smjeran u srcu; i naći ćete pokoj dušama svojim.' Mir koji Krist daje nikada neće donijeti patnju.“ – This Day With God, 37.

Utorak 17. rujna
3. KAKO SE BOG SLUŽI VATROM

a. Što vatra otkriva? 1. Korinćanima 3:13.

„Anđeli Božji prolaze ulicama naših gradova i vjerno bilježe sva djela ljudi. U Božju knjigu za spomen oni upisuju djela vjere, ljubavi i poniznosti; i u onaj dan kad će se svačije životno djelo pokazati onakvim kakvo u stvari jeste, djelo smirenog Kristovog sljedbenika stajat će provjereno i primit će pohvalu neba.“ – Komentari biblijskih tekstova, vol. 7 str. 987.

„Mladići i djevojke, smatrajte dobar karakter kapitalom vrjednijim od zlata ili srebra ili dionica. Njega neće pokolebati ni panika ni neuspjesi, a kad propadne sav zemaljski imetak, bit će bogato nagrađen… Svi trebaju ozbiljno razvijati vrline čestitosti, odlučnosti i ustrajnosti jer onome koji ih posjeduje pružaju neodoljivu silu, silu koja ga osnažuje da čini dobro, da se odupre zlu i da strpljivo podnosi nedaće“ – 4. Svjedočanstvo, str. 656.

b. Kako su Lot i Salomon bili spašeni „kao kroz oganj“? Postanak 19:16,17; 1. Kraljevima 11:4.

„Lot je izabrao Sodomu kao svoje mjesto stanovanja, jer je više važnosti pridavao materijalnim prednostima negoli moralnom utjecaju koji će okruživati njegovu obitelj. Što je stekao u pogledu zemaljskog dobra? Sve što je imao bilo je uništeno; neka od njegove djece poginula su prilikom uništenja pokvarenoga grada; njegova je žena bila pretvorena u stup soli dok se udaljavala iz grada, a sam Lot spasio se “kao kroz vatru”. No ni na tome se nisu zaustavile loše posljedice njegovog sebičnog izbora. Karakter njegovih kćeri bio je toliko zaražen moralnom pokvarenošću sredine da više nisu znale razlikovati dobro od zla, grijeh od pravde.“ – Poruka mladim kršćanima, str. 295.

„Salomon je spašen 'kao kroz oganj'. Ali 'visine' - oltari tuđim bogovima - koje je podigao nisu bile uklonjene niti je razrušeno kamenje koje je ostalo kao očevidni dokaz njegovih zločina. Obeščastivši Boga, on je radije pristao da ga kontrolira pohota nego da bude sudionik u božanskoj prirodi.“ – Komentari biblijskih tekstova, vol. 2. str. 1031

Srijeda 18. rujna
4. VJEČNE POSLJEDICE

a. Kako vatra utječe na naše poučavanje i na našu budućnost? 1. Korinćanima 3:14,15.

„Vječnost je pred nama. Sav napredak naših umnih sposobnosti koji ovdje napravimo, sva naša uzvišena dostignuća u pročišćavanju i uzdizanju koja ostvarimo bliskom povezanošću s nebom, bit će zajedno s nama uznesena; ali ako neaktivnošću umanjimo svoje sposobnosti, ako zakopamo svoje talente koje smo mogli u najvećoj mjeri razviti, nećemo u boljem životu moći nadoknaditi taj veliki gubitak našeg prethodnog zapostavljanja rada na sebi.

Neki će možda biti spašeni “kao kroz oganj”. Njihov beskoristan život donio im je vječni gubitak. Trebamo napredovati u svakom vidu u kom je to moguće, pomoću i milošću Božjom znajući da ta poboljšanja možemo ponijeti sa sobom u nebo. Mi ćemo proslavljati svog Oca u nebu razmjerno tome koliko pročistimo i usavršimo naš karakter ovdje.“ – Manuscript Releases 9, 21.

„Ući u sljedeći, budući život, bez polovice sposobnosti koje bismo mogli ponijeti tamo, strašna je pomisao. Dani probe koje ovdje izgubimo ne pripremajući se za nebo, nenadoknadiv su gubitak. Sposobnosti za uživanje u budućem životu bit će umanjene zbog prekršaja i zloupotrebe moralnih sila u ovom životu. Koje god visine da dostignemo u budućem životu, mogli bismo se vinuti još više, da smo iskoristili većinu Bogom danih prednosti i zlatnih prilika.“ – This Day With God, 350.

b. Kako su Daniel i njegovi prijatelji pokazali rezultate izgradnje svog odgoja na vječnoj Stijeni? Daniel 1:20.

„Mlade treba poučavati za budući svijet. Istrajnost u stjecanju znanja, vođena strahom i ljubavlju prema Bogu, dat će im uzvišene sposobnosti za dobro u ovom životu, a oni koji su iskoristili većinu svojih prednosti kako bi ovdje dostigli najviše ciljeve, ponijet će ova vrijedna dostignuća sa sobom u budući život. Oni su tražili i dobili ono što je neprolazno. Sposobnost vrednovanja slave koju 'oko ne vidje, i uho ne ču' bit će razmjerna postignućima u razvoju sposobnosti u ovom životu.“ – Fundamentals of Christian Education, 49.

Četvrtak 19. rujna
5. ISKUPITI VRIJEME

a. Kako se možemo iskupiti za propuštene prilike? Efežanima 5:16.

„Nama je rečeno da štedimo vrijeme. Međutim, vrijeme koje smo uzalud potrošili nikad nećemo moći nadoknaditi, nikada nećemo vratiti unazad ni jedan jedini trenutak. Jedini način da uštedimo vrijeme jest da na najbolji način iskoristimo trenutke koji su nam preostali — da surađujemo s Bogom u ostvarenju Njegovog velikog plana otkupljenja.“ – Kristove priče, str. 342.

„Najveće dobro koje možemo učiniti za bližnje je da pobijedimo svoje mane i poboljšamo svoj karakter, čineći ga savršenim i uravnoteženim koliko god je to moguće.“ – Manuscript Releases 9, 21.

b. Koliko vremena imamo za donošenje ispravne odluke? Hebrejima 3:12-15.

„Trebamo bdjeti, raditi i moliti se kao da je to posljednji dan koji nam je ostavljen. Tada će naš život biti ozbiljan. Tada ćemo slijediti Isusa svim svojim riječima i djelima.“ – 5. Svjedočanstvo, str. 200.

c. Što treba biti naša molitva? Psalam 139:23,24.

„Gospodine, uzmi moje srce jer Ti ga ja ne mogu dati! Ono je Tvoje vlasništvo. Sačuvaj ga od pokvarenosti, jer ga ja ne mogu sačuvati za Tebe. Spasi me usprkos meni samome, mojoj slaboj, nekršćanskoj staroj naravi! Oblikuj me, promijeni me, uzdigni me u čisto i sveto ozračje Neba tako da Tvoja obilna ljubav može poteći kroz moju dušu.“ – Kristove priče, str. 159.

Petak 20. rujna
PITANJA ZA OSOBNO RAZMIŠLJANJE:

1. Kako naš odgoj kroz cijeli život predstavlja samo početak?

2. Kakvu svrhu imaju iskušenja i probe u djelu odgoja?

3. Kako naši izbori utječu na našu korisnost, pa čak i na našu vječnu sudbinu?

4. Što znači biti spašen „kao kroz oganj“?

5. Kako možemo biti sigurni da radimo najbolje djelo za vječnost?

  • Hits: 1417