plate-1117265_1920.jpg

Koristi li post našem tjelesnom zdravlju?

Kroz povijest post je uglavnom bio poznat kao vjerski motiviran čin. Većina religija pozna ovakav način uzdržavanja od jela radi duhovnih ciljeva. U Bibliji se post spominje preko četrdeset puta a uglavnom podrazumijeva potpuno izostavljanje hrane a često i vode.

Sam Bog odredio je post za određene blagdane i prilike. Post je smatran nezaobilaznim činom kad god se provodila duhovna 'terapija'. Metoda kojom se sigurno preko želuca dopire čak do duše, i stanje koje je nužno kako bi čovjek lakše spoznao svoju duhovnost te objektivnije proveo samoispitivanje.
Na post su pozivali proroci kad se u narodu trebalo preispitati ponašanje, vjerski život i odnos s Bogom. „Naredite sveti post, proglasite zbor svečani; starješine, saberite sve stanovnike zemlje u kuću Jahve, Boga svojeg. Zavapijte Jahvi:“ Trubite u trubu na Sionu! Sveti post naredite, oglasite zbor svečani,…“ Joel 1,14; 2,15.
Uz molitvu, kao glavnim sredstvom u komunikaciji s Bogom, Biblijski post je važna metoda koja čovjeku pomaže osvježiti duhovno zdravlje i brže obnoviti narušen odnos s Bogom. Post su prakticirali mnogi, od Mojsija, proroka Ilije i apostola Pavla. I sam Isus je postio i potvrdio kako se određene duhovne pobjede mogu ostvariti samo uz 'post i molitvu.' U Bibliji se post, iz čistih pobuda, ističe kao važna sastavnica u očuvanju duhovnog zdravlja pa se veza između posta i tjelesnog zdravlja posebno ne ističe. U vremenima kad su ljudi uglavnom više bili gladni nego siti, utjecaj posta na zdravlje i nje mogao biti toliko značajan da bi ga se isticalo. Korisno je pak sagledati višestruko djelovanje posta u očuvanju zdravlja i prevenciji suvremenih bolesti koje su često izazvane neumjerenošću u prehrani.IMG 2346web
Najpoznatiji promicatelji posta kao metode očuvanja zdravlja i prirodnog liječenja
Luigi Cornaro ( 1467- 1565.) talijanski filozof iz Venecije koji je svoje bolesti liječio strogom dijetom i postovima. Održao je vitalnost i u poznoj dobi a svoju dugovječnost , koja je tada bila rijetkost, ostvario je načinom prehrane. Smatra se pretečom kasnijih zagovornika posta kao prevencije bolesti i održavanja zdravlja. U 19 i 20 st. najčešće su spominjani, njemački profesor Arnold Ehret (1866.- 1922.) koji naturopatskim (prirodnim ) metodama liječi bolesti a poseban naglasak stavlja na post i jedan njemački liječnik, dr. Otto Buchinger 1878.- 1966. On postaje veliki zagovornik posta kroz osobno iskustvo liječenja artritisa i reume. Svoju metodu dopunjuje znanstvenim otkrićima, pa 1920.g. osniva 'Kliniku za post' te ga zato nazivaju 'ocem liječenja postom'. Danas jednom takvom Klinikom za post rukovodi njegov unuk, dr. Andreas Otto Buchinger. de.wikipedia.org
Arnold-EhretwebŠto se danas zna o postu?
„Post podrazumijeva izbjegavanje uobičajene hrane kroz određeno dulje ili kraće razdoblje u svrhu tjelesnog i psihičkog čišćenja i obnavljanja te aktiviranja unutarnjih potencijala našega organizma za samoizlječenje. Post pritom nema apsolutno nikakve veze s dijetama kojima je isključivi cilj gubitak kilograma, i ne temelji se na izgladnjivanju.
Neophodna hrana za naše funkcioniranje se umjesto iz namirnica, dakle "izvana", crpi "iznutra" iz vlastitih rezervi našega organizma. Upravo stoga što se organizam namiruje iz svojih unutrašnjih energetskih rezervi, čovjek se ne osjeća gladno, nego naprotiv, zdravo, zadovoljno, poletno i moćno.
Post je jedna od najstarijih metoda liječenja i očuvanja zdravlja. I sam je Hipokrat, otac znanstvene medicine, savjetovao bolesnima da umjesto medikamentima svoje tijelo i dušu liječe postom, umjerenom fizičkom aktivnošću i čistim zrakom.
U uvjetima suvremenog načina života, u kojem smo svakodnevno pod raznim psihičkim opterećenjima te se neredovito hranimo, čišćenje od otrovnih tvari nagomilanih u našem organizmu suzdržavanjem od hrane postaje zanimljivije no ikad.
Postom, koji bi trebao prerasti u način življenja suvremenog čovjeka, po mišljenju stručnjaka možemo mnogo učiniti za naše zdravlje, psiho-fizičku kondiciju i ljepotu.
Ciljanim suzdržavanjem od određene vrste hrane možemo pročistiti i regenerirati kako sustav za probavu, tako i cjelokupni organizam te ga tako osvježiti, obnoviti i pomladiti.
Zašto, kada i koliko postiti?
Razlozi zbog kojih se isplati postiti mnogobrojni su. Prvenstveno, post je jedna od najboljih metoda reguliranja, pročišćavanja i obnavljanja te tako i očuvanja zdravlja sustava za probavu i izmjenu tvari, tj. cjelokupnog metabolizma.
Dakle, postom se čitav organizam, svi organi i sve stanice, čiste od štetnih tvari i obnavljaju, te stoga ni ne čudi što se ljudi nakon posta osjećaju kao "ponovo rođeni". Jednako tako postom se aktiviraju potencijali našeg organizma za samoizlječenje.
Nadalje, kako su za vrijeme posta srce i krvožilni sustav manje opterećeni, pospješuje se disanje te se pluća, a potom i sve stanice organizma brže i bolje opskrbljuju kisikom. Kako se za vrijeme posta iskorištavaju unutarnje masne rezerve, smanjuje se razina kolesterola u krvi.
Nadalje, učvršćuju se koža i vezivna tkiva te ublažavaju ili iščezavaju migrene, alergije, akne te PMS. Kako smisao posta nije samo u dobrobiti za tijelo, nego u istoj mjeri i za psihu, pozitivne posljedice vidljive su i u toj sferi.
Postom se razgrađuju negativni osjećaji koji ugrožavaju psiho-fizičko zdravlje, te stvaraju i akumuliraju novi psihički potencijali za uspješno nošenje sa svakodnevnim stresnim situacijama.
Kako postiti?
U razdoblju u kojem postite strogo se pridržavajte uputa o dopuštenim namirnicama, te nipošto ne konzumirajte kavu, crni čaj, alkohol, slatko ili gazirana pića i ne pušite. Ako se odlučite za post u trajanju od tjedan dana ili dulje, dva do tri dana prije i poslije pripazite na prehranu.
Jedite manje i lakše, primjerice rižu, krumpir, salate, juhe, mliječne proizvode i obavezno popijte oko 2 l tekućine. Dulji post započnite čajem ili nekim prirodnim sredstvom za čišćenjem.
Za vrijeme posta što više se odmarajte i spavajte, a kako biste pospješili djelovanje posta, priuštite si odlazak u saunu i na masažu tijela. Mnogo boravite na čistom zraku i što dublje dišite, relaksirajte se u prirodi, šećite i bavite se rekreacijskim aktivnostima.
Pritom osluškujte svoje tijelo i uvažavajte njegove psihičke i fizičke reakcije. Nadalje, pijte mnogo više tekućine nego inače, čime ćete pospješiti čišćenje, posebno sustava za probavu, te spriječiti isušivanje kože.
apple-salad-forkwebPost na "voću i povrću"
Za vrijeme posta jedite isključivo svježe i zrelo voće, te jednako tako svježe sirovo, kuhano ili lagano pirjano povrće. Povrće začinite samo s malo soli ili još bolje biljnim začinima, primjerice bosiljkom, timijanom, češnjakom te s nekoliko žlica hladno prešanog biljnog ulja.
Voće i povrće izaberite u skladu s vlastitim ukusom i sezonskom ponudom. U izboru povrća možete se rukovoditi i formulom crveno, zeleno, žuto kako bi u vašim obrocima bile zastupljene sve vrste hranjivih sastojaka.
Tijekom dana obavezno popijte između 3 i 6 litara tekućine, najbolje negazirane prirodne mineralne vode, svježe istisnute voćne sokove i biljne čajeve. No, nakon 18, 00 sati ne jedite i ne pijte više ništa.
Post na voću i povrću idealan je kako za jednodnevni tako i tjedni post. Izaberete li za post jedan dan u tjednu, možete postiti i samo na voću.
sokwebPost na "tekućoj" hrani
Odlučite li se za ovaj oblik posta, u razdoblju koje odredite za čišćenje svojega organizma ne jedite uopće, nego samo pijte biljne čajeve, svježe kuhane juhe od povrća, svježe istisnute sokove od voća i negaziranu prirodnu izvorsku vodu .
Primjerice, prijepodne i poslijepodne popijte šalicu biljnog čaja, u podne šalicu čiste juhe od povrća, a navečer sok od voća. Tijekom dana popijte oko 2 litre negazirane izvorske vode.
Za post na "tekućini" možete odabrati i mliječni proizvod, sirutku, te u tom slučaju popijte dnevno, u obrocima 1 l sirutke, te ukupno oko 2 l negazirane izvorske vode ili biljnog čaja.
Mini post - preskakanje večere
Za one kojima je post nezamisliv ili pak žele još nešto učiniti za svoje zdravlje kao stvoreno je "odustajanje od večere" koje, po mišljenju liječnika i molekularnih biologa, ima iznimno pozitivne efekte na naš organizam.
Dinner cancelling podrazumijeva izbjegavanje bilo koje hrane poslije 16, 00 sati, dva puta na tjedan. Vrlo pojednostavljeno rečeno, ovaj se mini post temelji na spoznaji da se naš organizam tijekom spavanja mora baviti mnogo pametnijim procesima nego što je to probava.
Dakle, ako se suzdržimo od večere, naš će organizam svu svoju energiju usredotočiti na obnavljanje i rast novih stanica, dakle na pomlađivanje i eventualno samoizlječenje.
Naravno, ako imate problema sa zdravljem, prije višednevnih postova, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom.“ www.coolinarika.com

 Neke od prednosti posta:

  • veća otpornost na bolesti
  • krepkiji san
  • čišća koža
  • detoksikacija organizma
  • poboljšana osjetila
  • više energije
  • smanjenje alergija
  • pomlađivanje
  • odmor za probavne organe
  • gubitak kilograma
  • poboljšanje kod mnogih bolesti
  • Kako izabrati najbolje voće ili povrće za post

Jabuke su odlične za jetru i crijeva.
Kupine sprečavaju proljev
Borovnice jačaju vaš imunološki sustav i snižvaju tjelesnu temperaturu.
Grožđe pročišćava krv i pomaže zdravlju debelog crijeva.
Limuni su dobri za jetru i mjehur, pomažu kod alergija, astme, kardiovaskularnih bolesti i prehlada.
Naranče jačaju imunološki sustav i pomažu kod kardiovaskularnih bolesti, pretilosti i proširenih vena.
Breskve poboljšavaju izgled kože i pomažu kod detoksikacije.
Kruške smanjuju visoki krvni tlak i odlične su za mjehur.
Ananas je dobar za oči i kožu, pomaže kod alergija, artritisa i raznih upala.
Repa je pogodna za krv i jetru, pomaže kod artritisa i menstrualnih problema.
Kupus je odličan za debelo crijevo, pomaže protiv čireva.
Mrkva je dobra za oči i kožu, bori se protiv infekcija, te pomaže kod artritisa i osteoporoze.
Celer je izvrstan za detoksikaciju i za bubrege.
Rajčica poboljšava rad probavnog sustava i štiti od nekolikih vrsta raka.
alternativa-za-vas.com
povrce2web
Što su jeli 'naši stari'?
Problem s prekomjernim obrocima i nezdravom hranom danas je realnost čovječanstva i to ne samo u razvijenijim zemljama. Na taj ozbiljan izazov ukazao je i sam Isus pozivom „Pazite na se da vam srca ne otežaju u proždrljivosti, pijanstvu…“ Luka 21:34 Vrste namirnica i količine hrane koju su si većina ljudi donedavno mogli priuštiti bile su vrlo skromne. Nezdrava hrana bila je vrlo rijetko na stolu a i zdrave nije bilo u neograničenim količinama. Jedan zapis, od prije stotinjak godina, s najčešćim jelima i prehrambenim navikama prosječne obitelji s ovih prostora, to zorno pokazuje.
„Kruh, žganci od kukuruze, bažulja , jagle od kukuruze. Mlieka ne ima u kući, isto ni alkohol. Meso na božić, mlado ljeto,3 kralja i fašinak“ Dr. D. Mašek , Lječnički Vjesnik ,1899.g.
Dakle, vrlo jednostavan meni koji uz kruh nudi tek dva jela od kukuruznog brašna (žganci-palenta i jagla –cicvara) te bažulj-grah. Mesa je tek četiri puta godišnje. Gledano iz današnje perspektive ovakav meni bio je skoro neka vrsta posta.
Kako ovladati okusom?
Upravljanje i kontroliranje apetitom čovjeku postaje borba u kojoj se skoro redovito predaje. Za neke je jedino opasna bolest dovoljno ozbiljan razlog da se loše prehrambene navike napuste. Post svakako može pomoći kao dobra vježba kontrole vlastitog apetita. On pomaže i u promjeni okusa na kojeg se mnogi često izgovaraju kao na neku 'višu silu'. Tom 'višom silom' ipak se može ovladati. Za one koji žele jesti zdravu hranu ali im je ona obično neukusna i 'bljutava' evo savjeta: „Oni ne trebaju očekivati da će odmah zavoljeti hranu koja se tako razlikuje od one koju su jeli popuštajući sebi. Ako u početku ne mogu uživati u jednostavnoj hrani, trebaju postiti dok to ne postignu. Taj post više će im koristiti nego lijek, jer će zlostavljani želudac naći odmor koji mu je dugo bio potreban, a prava glad biće utoljena jednostavnom hranom. Okusu je potrebno dosta vremena da se oporavi od zloupotreba kojima je bio izložen i povrati svoju prirodnu sposobnost za rad. Istrajnost puna samoodricanja u jelu i piću brzo će doprinijeti da jednostavna, zdrava hrana postane i ukusna i uskoro će biti korištena sa zadovoljstvom. Savjeti o životu i prehrani 190 org. Korisnost posta i njegov direktan utjecaj na okus znanstveno je dokazana. Tako Njemačko društvo za prehranu (DGE) u priopćenju o postu radi zdravlja potvrđuje „da post može dovesti do produbljivanju svijesti o vlastitom zdravlju i biti jak impuls za promjenu životnog stila te poboljšati prehrambene navike.“
A.M.

  • Hits: 1932