med2000x1190_5979eebc40007.jpg

Pčelinji proizvodi kao eliksiri zdravlja

Ono što je narod od davnina iskustveno spoznao, znanost je potvrdila: pčelinji proizvodi - med, propolis, pelud i matična mliječ liječe i osnažuju organizam. Medicina je potvrdila njihova antibakterijska, antiseptička i antioksidativna svojstva.

 Med

Med je najsavršeniji proizvod prirode, u njemu se nalaze gotovo svi sastojci koji grade ljudski organizam. Eliksir je zdravlja, koji se s ostalim pčelinjim proizvodima koristi kao hrana i nezamjenjiv lijek za niz bolesti. U narodu je posebno priznat učinak meda na zdravlje srca i krvnih žila, a pomaže i kod upale dišnog sustava uzrokovane bakterijama i virusima - bronhitis, bronhijalna astma, sinusitis...Čisti organizam od štetnih tvari, pomaže u liječenju gastritisa, čira na želucu, crijevnih infekcija, čisti jetru. Koristi se i za zacjeljivanje vanjskih rana, opeklina i posjekotina. Njegova antiseptička svojstva sprječavaju razvoj određenih bakterija i infekciju rana. Unatoč brojnim medicinskim i tehnološkim dostignućima, čovjek dosad nije uspio proizvesti savršen proizvod kao što je med. Lako je probavljiva namirnica koja trenutačno vraća snagu. Med je dokazano koristan u jačanju imuniteta, jer sadrži velik broj vitamina, minerala, aminokiselina. Ima snažan antibakterijski učinak. Zbog svog blagotvornog učinka na cjelokupni organizam, osobito u stanju bolesti, i liječnici preporučaju uzimanje meda.

Postoji mnogo vrsta meda (oko 20 vrsta), a svaka od njih je- ljekovita:

Lipov med: olakšava dišne tegobe i preporučuje se kod prehlade i gripe. Potiče znojenje, povoljno djeluje na probavu, ublažava grčeve i smiruje bol. Koristan je kod problema s bubrezima, jer potiče izlučivanje štetnih tvari iz organizma.

Cvjetni ili livadni med: zbog posebnog sastava preporučuje se za podizanje imuniteta i oporavak nakon bolesti, te kod sezonskih alergija i alergijske astme.

Bagremov med: koristi se kod problema krvožilnog sustava. Zbog sedativnog učinka pomaže kod nesanice, nervoze i napetosti.

Kestenov med: zbog svog snažnog antibiotičkog djelovanja jedan je od najljekovitijih vrsta meda. Koristi se kod gotovo svih bolesti i upala. Djeluje kod čira na želucu, žutice, bakterija u mokraćnom sustavu, slabe cirkulacije.

Utvrđeno je da mješavina meda i cimeta liječi mnoge bolesti. Med i cimet imaju ljekovita svojstva, koja, ukoliko se pomiješaju, daju lijek izvanredne moći, mirisa i okusa. Dokazano je da se neke bolesti mogu liječiti mješavinom meda i cimeta. Pomažu kod bolesti srca, artritisa, uboda insekata, zubobolje, infekcije mjehura, infekcija kože, pomoć pri mršavljenju... Nedavna istraživanja su pokazala da med i cimet mogu pomoći u liječenju raka želuca.

Matična mliječ

„Kraljica“ pčelinjih proizvoda. Obiluje bjelančevinama, vitaminima, mineralima, enzimima i aminokiselinama. Ima važnu ulogu u jačanju imuniteta. Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku ( neurotransmitera koji omogućuje prijenos impulsa između živčanih stanica u organizmu). Sadrži i različite minerale, enzime, 18 vrsta aminokiselina kao i mnoge tvari koje sprječavaju razvoj bakterija i virusa.

Matična mliječ se koristi u liječenju: artritisa i reume, visokog kolesterola, kroničnog umora, stresa, depresije i tjeskobe; hipertenzije, kožnih problema, dijabetesa, pretilosti...

Matična mliječ može se koristiti u obliku tableta, tekućine ili praha. Važno je znati da se ne smije uzimati metalnom žlicom, jer metal uništava njezine vrijedne sastojke.

Propolis

Propolis je supstanca koja nastaje miješanjem biljnih materijala koje sakupljaju pčele sa probavnim enzimima i voskom. Po izgledu, propolis je smolast, žutozelene do tamno crvene boje. Propolis sadrži oko 200 sastojaka od kojih su najvažniji: vosak, esencijalna ulja, biljni balzami i smola, cvjetni prah, vitamini...te sa sigurnošću možemo reći da je propolis „antibiotik koji hrani i liječi”.

Najvažnije aktivne tvari propolisa su flavonoidi koji imaju niz korisnih svojstava od kojih su najvažniji antioksidacijsko, antimikrobno, antitumorsko djelovanje; štite krvožilni sustav.

Zahvaljujući svom sastavu propolis se koristi u liječenju različitih bakterijskih, gljivičnih, virusnih oboljenja. Zbog njegovih brojnih ljekovitih svojstava naziva se lijekom 21. stoljeća. Propolis se primjenjuje kod respiratornih problema, kod zubobolje, paradentoze, u dermatologiji (kod akni, ekcema, opekotina), kod infekcija probavnog sustava, za zaštitu tkiva jetre i za jačanje imunološkog sistema. Primjenu propolisa nalazimo i u kozmetici, zahvaljujući  njegovom antimikrobnom djelovanju i utjecaju na brzu regeneraciju tkiva. Najnovija istraživanja pokazuju da propolis ima antikancerogeni učinak. 

Može se koristiti u njegovom prirodnom, sirovom obliku ili pripremiti vodeni ekstrakt, alkoholnu tinkturu (propolisove kapi), mast ili kremu.

Pelud

Cvjetni prah ili pelud-mala, okrugla, zrnca žućkasto-narančaste boje-iznimno je kvalitetan i važan biološki materijal i koristan dodatak prehrani.  Osim pčelama, pelud je dobra za ljudsko zdravlje jer sadrži prirodne sastojke kao što su aminokiseline (od 22 poznate aminokiseline, sve su pronađene u peludi), vitamini A,C,D,E,K, B kompleks; minerali (sadrži 28 minerala, kao što su cink, željezo, kalcij, mangan, selen), enzime, te razne vrste eteričnih ulja.

Već nakon dva tjedna redovite  upotrebe čovjek se osjeća snažnije,poletnije, bolje, sposobniji je za napore; koža postaje glađa, ljepša; popravlja se ritam srca. Pelud jača imunitet, stoga se preporučava osobama oslabljenog imuniteta. Enzimi povećavaju probavljivost unesene hrane pa je dobar za ravnotežu crijevne flore. Potiče cirkulaciju, jača krvožilni sustav.

Važno je znati kako pelud pravilno konzumirati:

Mnogi čine pogrešku jer pojedu žličicu peluda i progutaju ga s malo vode. Na ovaj način iz njega nije moguće dobiti maksimum visokovrijednih sastojaka jer je sadržaj peludnog zrnca zaštićen peludnom ovojnicom. Zrnca treba namakati  u tekućini najmanje 8 sati, u čaši mlake vode, jogurtu, čaju, najbolje tijekom noći. Naime, voda koja prodire u peludne ovojnice izaziva bubrenje te se iz peluda oslobađa dragocjeni sadržaj. Uzima se pola sata prije doručka natašte, 1-2 čajne žlice.

  • Hits: 3002