1-Idite... naučite

1. lekcija            Subota, 6. srpnja 2019.
Idite... naučite

“Nego ćete primiti silu kada Duh Sveti dođe na vas; i bit ćete mi svjedoci i u Jeruzalemu, i po svoj Judeji i Samariji, i sve do kraja zemlje.” – Djela 1:8;

„Bog može raditi tako silno kad se ljudi prepuste nadzoru Svetog Duha.“ – Djela apostola, str. 49.

Predlažemo da pročitate: Djela apostola, str. 17-24.
Nedjelja 30. lipnja
1. NAUČITE SVE NARODE

a. Koji nalog je Isus dao svojim sljedbenicima? Matej 28:19,20.

„Evanđeoski nalog velika je misionarska povelja Kristovog kraljevstva. Učenici su trebali marljivo raditi za duše upućujući svima poziv milosti. Oni nisu smjeli čekati da narod dođe k njima; svojom viješću trebali su ići k ljudima.“ – Djela apostola, str. 28.

b. Kako će njihovo djelo napredovati, i koliko daleko će se proširiti? Djela 1:8.

„Iako moj narod nije htio doći k meni da imaju život, iako su svećenici i starješine učinili sa mnom što su htjeli, iako su Me odbacili, oni još uvijek trebaju dobiti priliku da prihvate Božjeg Sina. Vidjeli ste da primam sve koji dolaze k meni priznajući svoje grijehe. Onoga koji dolazi k meni, neću izbaciti. Vama, svojim učenicima, povjeravam ovu vijest milosti. Trebate je objaviti Židovima i poganima podjednako – prvo Izraelu, a onda svim narodima, jezicima i pucima. Sve koji vjeruju treba okupiti u jednu Crkvu.“ – Djela apostola, str. 27, 28.

Ponedjeljak 1. srpnja
2. UČENICI SPORO UČE

a. Kako su učenici često bili nepažljivi kada ih je Isus pokušavao upozoriti na svoje uhićenje i raspeće? Marko 9:31-34; Luka 22:21-24.

„Na putu kroz Galileju Krist je opet pokušao pripremiti misli svojih učenika za prizore koji su Ga očekivali. Rekao im je kako treba ići u Jeruzalem, biti ubijen i uskrsnuti. Dodao je neobičnu i svečanu izjavu da će biti predan u ruke svojih neprijatelja. Čak ni sad učenici nisu shvatili Njegove riječi. Premda je sjenka velike boli pala na njih, duh suparništva našao je mjesta u njihovim srcima. Raspravljali su međusobno koga bi trebalo držati najvećim u kraljevstvu. Namjeravali su sakriti ovu prepirku od Isusa i stoga se nisu kao obično primicali k Njemu, već su zaostajali, tako da je On bio ispred njih kad su ušli u Kapernaum. Isus je čitao njihove misli. On je čeznuo da ih posavjetuje i pouči. Međutim, čekao je miran trenutak kad će njihova srca biti otvorena za Njegove riječi.“ – Želja vjekova, str. 432.

„Učenici su se držali svoje omiljene zamisli da će Isus uspostaviti svoju vlast i zauzeti položaj na Davidovom prijestolju. Svaki od njih još uvijek je u svom srcu čeznuo za najvišim mjestom u tom kraljevstvu. Procjenjivali su sebe i druge i, umjesto da svoju braću smatraju dostojnijom, sebe su stavljali na prvo mjesto.“– Želja vjekova, str. 643.

b. Kako su ih ovi događaji iznenadili? Luka 24:13-22.

„Neobično je da se učenici nisu sjetili Kristovih riječi i shvatili da je On pretkazao događaje koji će se zbiti. Nisu shvatili da će se posljednji dio Njegove objave isto tako stvarno ispuniti kao i njegov prvi dio, da će trećeg dana ustati. To je bio dio koji nisu smjeli zaboraviti. Svećenici i poglavari to nisu zaboravili. „A sutradan, to jest dan nakon Priprave, okupiše se velesvećenici i farizeji kod Pilata govoreći: 'Gospodaru, sjetismo se da onaj varalica reče još za života: ‘Nakon tri dana uskrsnut ću.’“ (Matej 27:62, 63) Ali učenici se nisu sjećali ovih riječi.“ – Želja vjekova, str. 796.

Utorak 2. srpnja
3. OBEĆAN DRUGI UČITELJ

a. Kako će Isus nastaviti poučavati učenike nakon svog uznesenja? Ivan 16:12,13.

b. Kako nas Duh poučava i ispravlja? Ivan 16:8.

„Propovijedati Riječ je beskorisno bez prisutnosti i pomoći Svetoga Duha jer je ovaj Duh jedini uspješni Učitelj božanske istine. Jedino kad Sveti Duh prati istinu do srca, ona će probuditi savjest i preobraziti život. Propovjednik može biti sposoban predstaviti slovo Božje riječi; on može poznavati sve njezine zapovijedi i obećanja, ali njegovo sijanje sjemena Radosne vijesti neće biti uspješno ako to sjeme ne bude oživljeno nebeskom rosom. Bez suradnje s Božjim Duhom, nikakva količina obrazovanja, nikakve prednosti, koliko god bile velike, ne mogu nekoga pretvoriti u kanal svjetlosti. Prije nego što je ijedna knjiga Novog zavjeta napisana, prije nego što je nakon Kristovog uzašašća održana ijedna evanđeoska propovijed, Sveti Duh se spustio na učenike koji su se molili. A onda je svjedočanstvo njihovih neprijatelja glasilo: “A vi ste eto napunili Jeruzalem svojim naukom.” (Djela 5:28)“ – Sluge evanđelja, str. 284.

c. Koji osobiti dar Bog daje ostatku? Otkrivenje 12:17; 19:10. Gdje danas možemo pronaći taj dar na djelu?

„Uzela sam dragocjenu Bibliju i okružila je s nekoliko Svjedočanstava za Crkvu, danih Božjem narodu. Evo, rekla sam, ovdje su izneseni slučajevi gotovo svih. Istaknuti su grijesi kojih se trebate kloniti. Savjet za kojim težite možete naći ovdje, iznesen za druge slučajeve slične vašima. Bog je milostivo dao zapovijed po zapovijed i pravilo po pravilo. Ali malo je vas koji stvarno znate što sadrže Svjedočanstva. Ne poznajete Pisma. Da ste proučavali Božju riječ sa željom da dostignete biblijsko mjerilo i ostvarite kršćansko savršenstvo, ne bi vam bila potrebna Svjedočanstva. Upravo zato što ste zanemarili Božju nadahnutu Knjigu, nastojao je do vas doprijeti jednostavnim, izravnim svjedočanstvima usmjeravajući vašu pozornost na nadahnute riječi koje niste poslušali i pozivajući vas da uskladite svoj život s njezinim čistim i uzvišenim naukom.“ – 2. Svjedočanstvo, str. 605.

Srijeda 3. srpnja
4. DUH DAROVAN

a. Kako je ponovljeno obećanje o Duhu? Djela 1:4-9.

„Isus je pred svojim učenicima otvorio široko područje istine. Ali za njih je bilo vrlo teško da Njegove pouke odvoje od predanja i književničkih i farizejskih pravila ponašanja. Bili su odgojeni da učenje rabina prihvate kao Božji glas i to je još uvijek vladalo njihovim umovima i oblikovalo njihova mišljenja. Svjetovne su ideje i prolaznost još uvijek zauzimali značajno mjesto u njihovim mislima. Oni nisu shvaćali duhovnu narav Kristova kraljevstva, koju im je tako često objašnjavao. Nastala je zbrka u njihovim umovima. Nisu shvaćali vrijednost Pisma koje im je Krist otkrivao. Činilo se kao da mnoge od Njegovih pouka gotovo i ne dopiru do njih. Isus je vidio da ne shvaćaju pravo značenje Njegovih riječi. Milostivo je obećao da će im Sveti Duh napomenuti sve što im je govorio. On nije rekao mnoge pojedinosti, jer ih učenici ne bi mogli razumjeti. Sveti Duh će im i njih otkriti. Duh treba oživjeti njihovo razumijevanje, tako da mogu cijeniti nebeske istine.“ – Želja vjekova, str. 670

b. Što se dogodilo kada je obećanje ispunjeno? Djela 2:1-4.

„Pod utjecajem nebeskog prosvjetljenja, tekstovi koje je Krist učenicima objasnio stajali su pred njima u sjaju savršene istine. Koprena koja je sprječavala da vide kraj onoga što je ukinuto sada je bila uklonjena i oni su savršeno jasno shvatili cilj Kristovog poslanja i narav Njegova kraljevstva. Mogli su o Spasitelju govoriti sa silom; i dok su svojim slušateljima objašnjavali plan spasenja, mnogi su bili osvjedočeni“ – Djela apostola, str. 44.

„Koja je bila posljedica izlijevanja Duha na Pedesetnicu? Radosna vijest o uskrslom Spasitelju odnesena je u najudaljenije krajeve nastanjenog svijeta. Kad su učenici objavili vijest o otkupiteljskoj milosti, srca su se pokorila snazi te vijesti… Svaki je kršćanin u svojem bratu vidio objavu božanske ljubavi i dobrote. Prevladao je zajednički interes; postojao je samo jedan uzor. Vjernici su težili otkriti sličnost s Kristovim karakterom i raditi na širenju Njegova kraljevstva.“ – Djela apostola, str. 48.

Četvrtak 4. srpnja
5. CIJELOM SVIJETU

a. Kako su neki od ranih vjernika nježno ukoreni zbog toga što su propustili napredovati u znanju? Hebrejima 5:12.

„Mnogi koji trebaju biti učitelji, jedva da su naučili abecedu kršćanskog života. Njima je neophodno da ih netko stalno podučava. Oni ne rastu u svetosti, u vjeri, u nadi, u radosti, u zahvalnosti. Krist je otvorio put, po neizmjernoj cijeni, kako bismo mi mogli živjeti kršćanskim životom... Vjerom u Krista veliki apostol održao je dosljednost i ljepotu svog puta. On je pretrpio protivljenje, uvrede, progonstvo i tamnicu sa snagom i krotkošću koju mu nitko osim Krista nije mogao dati. Naše dužnosti nisu ništa manje nego što su bile njegove. Naše prednosti su velike, naše prilike su izobilne. Nas obasjava velika svjetlost, ali ona će postati tama onima koji odbiju slijediti njeno vodstvo.“ – The Review and Herald, 30. svibnja 1882.

b. Koje djelo još treba obaviti, i na koji način? Matej 24:14.

„Duh Svemogućega djeluje na ljudska srca, a oni koji odgovaraju na Njegov utjecaj postaju svjedoci za Boga i Njegovu istinu. Na mnogim se mjestima mogu vidjeti posvećeni muškarci i žene kako drugima prenose svjetlo koje je njima osvijetlilo put spasenja po Kristu. I što dulje svijetle, kao što su svijetlili oni koji su na Pedesetnicu bili kršteni Svetim Duhom, primaju sve više sile Duha. Tako Zemlja treba biti rasvijetljena Božjom slavom.“ – Djela apostola, str. 54.

Petak 5. srpnja
PITANJA ZA OSOBNO RAZMIŠLJANJE:

1. Kako Kristov veliki nalog predstavlja izazov i za mene danas?

2. Zašto je učenike iznenadilo Isusovo uhićenje i raspeće?

3. Kakva je uloga Svetog Duha u odgajanju?

4. Kako su rani kršćani bili promijenjeni izlijevanjem Duha?

5. Kakvo odgoj je potreban svijetu prije drugog Kristovog dolaska?

  • Hits: 1451