SJ LifeMag - шаблон joomla Новости

YouTube light color icon  ins

7.Seminar BŠ

„U zajednici sam sa svima koji se Tebe boje i koji čuvaju zapovijesti Tvoje... Dobroj misli i znanju nauči me, jer zapovijestima Tvojim vjerujem.“ (Psalam 119:63, 66)


To su neki od stihova kojima je brat Mladen Aradski započeo sedmi seminar naše Biblijske škole Svjetionik.
Seminar se kao i do sad održavao u prostoru molitvenog doma u Osijeku u razdoblju od 24. do 31. ožujka. Nakon što je brat Mladen poželio svim polaznicima dobrodošlicu, upoznao nas je s dnevnim rasporedom i određenim dužnostima koje je svaki polaznik imao kako bi seminar što bolje funkcionirao. S obzirom da smo došli već do sedmog seminara, svi smo bili dovoljno uhodani tako da je već prvi dan napravljen raspored večernjih i jutarnjih molitava, raspored zaduženih za pomoć u kuhinji, pomoć kod buđenja, te smo svi bili spremni posvetiti se proučavanju i stjecanju novih znanja iz svete Božje Riječi.
Tema ovog seminara bila je „Biblijska eshatologija i apokalipsa“. Pojam „eshatologija“ označava redoslijed proročanskih događaja, što govori koja je bila glavna crta naših predavanja. Predavač, kao i svakog proljetnog seminara, bio je brat David Žic. Započeli smo s knjigom proroka Danijela. Kroz analizu po poglavljima odvojili smo proročanska poglavlja i poglavlja iz kojih smo uzimali pouke iz njegovog života. Htjeli smo kroz njegov život i njegovu službu Bogu iznijeti pouke za nas danas. Od raznih pouka koje smo zabilježili, izdvojit ću jednu koja je vezana uz pravo bogoslužje. Ona pokazuje da se strahopoštovanje prema Bogu pokazuje još u ovom tjelesnom svijetu i da naše ponašanje u zemaljskom hramu pokazuje jesmo li spremni pojaviti se pred našim Stvoriteljem u nebeskom hramu. Nakon što smo prošli kroz pravila nadahnuća, temeljito smo proučavali proročanstva o Babilonu, Medo-Perziji, Grčkoj, Rimu, te proročanstva o Židovima.
Nakon Danijelove knjige prešli smo na knjigu Otkrivenja. Uz stih iz proroka Amosa 3:7 („Jer Gospodin ne čini ništa ne otkrivši tajne svoje slugama svojim prorocima.“) shvaćamo da je ta knjiga nešto što nam je otkriveno, a ne neki teško razumljiv misterij kako ga ljudi u ovom svijetu shvaćaju dajući mu naziv „Apokalipsa“. Kroz prvi stih knjige Otkrivenja ukazano nam je da je to otkrivenje dao sam Krist i kako bi Krista što bolje shvatili, kao uvod u proučavanje Otkrivenja, upućeni smo na Ivanovo evanđelje jer ono najviše od svih četiri evanđelja pokazuje našeg Spasitelja Isusa Krista. Upravo je Krist prikazan kao središte proročanstava i Njegov drugi dolazak je ključni pojam i temelj cijele Biblije. Proučavali smo svrhu Njegovog dolaska, znakove tog događaja i stavili naglasak na duhovnu pripremu koja je neophodna svima onima koji se nazivaju Njegovim sljedbenicima i čekaju Njegov povratak u slavi, a pitanje koje nas treba okupirati je: jesmo li spremni za taj dan? U predavanju pod naslovom „Početak velike borbe“ učili smo o tome kako se predati Kristu. Da bi razumjeli tu veliku borbu u našem životu moramo prvo razumjeti da je potrebno ponovno se roditi odozgo i umrijeti sebi da Isus može živjeti u nama. Naša služba Njemu mora biti iz cijelog srca, bez podijeljene vjernosti. Tek tada, sve što radimo bit će s ciljem da dobijemo tu veliku borbu. Sve u našem životu treba imati taj cilj-sve naše odluke, sve što radimo, čitamo, kako se odijevamo, koju glazbu slušamo, što jedemo-sve radimo kako bismo razvili karakter u skladu s ciljem kojeg imamo. Također smo spomenuli važnost Kristovog zastupanja jer se bez toga ne možemo spasiti.
Kao i svakog seminara, polaznici su dobili svoje zadatke koji su bili dio bodovanja uz ispit koji je uslijedio zadnji dan seminara. Ovog puta zadatak je bio složiti predavanje na zadanu temu koje je trebalo trajati najmanje 7, a najviše 10 minuta. Bez obzira na razne dobne skupine, svaki polaznik je dobio svoj zadatak. Teme su obuhvaćale velik dio knjige Otkrivenja: sedam crkava, sedam truba, sedam čaša Božjeg gnjeva, prva, druga i treća anđeoska poruka, četvrti anđeo, djelomično, prvo i drugo uskrsnuće. Podijeljene po sposobnostima i znanju svakog polaznika, sve su ove teme bile obrađene u njihovim najvažnijim crtama. Nakon temeljitog proučavanju i uz pomoć jedni drugih, u četvrtak smo, počevši od naših najmlađih polaznika, krenuli s izlaganjem zadanih tema.
Među zadnjim stihovima u našim predavanjima bili su značajni stihovi iz poslanice Titu 2:12 („Učeći nas da se odrečemo bezbožnosti i želja ovoga svijeta, i da pošteno i pravedno i pobožno poživimo na ovome svijetu.“), te 2. Timoteju 4:8 („Dakle meni je pripravljen vijenac pravde, koji će mi dati Gospodin u dan onaj, pravedni sudija; ali ne samo meni, nego i svima koji se raduju Njegovu dolasku.“). S obzirom da je Kristov dolazak siguran, kroz ove stihove smo se zapitali jesmo li spremni biti odvojeni od ovog svijeta i možemo li zajedno s apostolom Pavlom dati ovakvu hrabru i sigurnu izjavu o našem spasenju!
Zadnja misao naših predavanja bila je da nas naš Stvoritelj zove od stvari ovoga svijeta u potpunu vezu s Njim. I kad to imamo, to je tajna koju ovaj svijet ne može razumjeti-„Krist u vama, nada slave.“

A.V.

Adresa

Reformni pokret
adventista sedmog dana

Ribnička 12
10110 Zagreb
Gdje smo: KARTA

Bogoslužja

Subotom
09:30 - 10:30 subotnja škola
11:00 - 12:00 propovijed

Radno vrijeme ureda
ponedjeljak - četvrtak
11:00 - 15:00
Informacije:
01 3634 067 / 099 5115 225

Kontakt

ZAGREB - centrala
Ribnička 12
tel. 01/3634 067
info@rpasd.hr
OIB: 12980410812

Newsletter

Prijavite se na naš newsletter. Dovoljan je jedan klik do svježih mjesečnih informacija i novosti.