SJ LifeMag - шаблон joomla Новости

Medalja časti – medalja načela Desmond Doss

1. PRIČA O JEDNOM HEROJU

Medalja časti je najviše vojno odličje u SAD-u. Dodjeljuje ga predsjednik, a nositelj odličja uživa izvanredan ugled. Dobivaju ga samo oni vojnici koji su pokazali iznimnu hrabrost, te riskirali vlastiti život tako što su dali više nego što se od njih tražilo. U povijesti duljoj od 150 godina, 3500 vojnika dobilo je ovu medalju. Međutim, među njima se nalaze i tri istaknuta pacifista. Oni se nisu bavili prosvjedima ili političkim aktivizmom, oni su bili u bitkama – samo bez oružja. Druga dvojica su poginuli u Vijetnamskom ratu, a te su medalje dobili posthumno. Prvi je Desmond T. Doss.

Detalji priče o adventistu koji je dobio Medalju časti ovih dana postaju dobro poznati cijelom svijetu zbog filma „Greben spašenih“, odnosno „Hacksaw Ridge“ koji se upravo počeo prikazivati u kinima širom svijeta. Ipak ukratko, radi se o čovjeku koji je bio…

… drukčiji

Dobrovoljno se prijavio u vojsku, ali je odbijao koristiti ili čak nositi oružje. Njegova uvjerenja, njegove životne navike, pa čak i njegova prehrana činili su ga drukčijim od ostalih. „Nisam vjerovao u uzimanje života. Osjećao sam da nije ispravno da ja oduzmem život kad je Bog dao život.“

Kad je bio dijete, na zidu spavaće sobe imao je deset zapovijedi, onakve kakve su zapisane u Bibliji. Tako je uz četvrtu zapovijed o suboti bila slika obitelji koja ide u crkvu, dok je uz šestu zapovijed protiv ubijanja bila slika Kaina i ubijenog Abela. „Kako bi jedan brat mogao ubiti brata?“ To pitanje ga je okupiralo dok je bio dijete. Jednog dana bio je svjedok situacije u kojoj mu je pijani otac gotovo upucao ujaka. To mu se toliko urezalo u pamćenje da je odlučio, dok je skrivao pištolj kojeg je mama zaplijenila, da više neće dirati oružje. No i uz takvu odluku, prijavio se u vojsku čim je navršio 18 godina. Iskreni vjernik, čovjek molitve, vegetarijanac i k tome još i vojnik koji ne radi subotom, dovoljno je da ga smatraju ekscentričnim. Naravno, za vrijeme obuke u Fort Jacksonu nije stekao puno prijatelja.

… izvanredno hrabar

Sudjelovao je u bitkama na otoku Guam, otoku Leyte na Filipinima, te na otoku Okinawa. Već na prva dva otoka dobio je dvije brončane zvijezde, a vojnici su u potpunosti promijenili mišljenje o njemu. Istrčavao je sam na otvorenu livadu okruženu neprijateljima kako bi po blatu nosio dvojicu suboraca. Međutim, svibanj 1945. je bio povod za medalju časti. Na Okinawi je ostao sam na vrhu grebena za vrijeme zasjede koju su pripremili Japanci. Svi pokretni vojnici su se povukli, a oko njega su ostale stotine, isključivo ranjeni i mrtvi.

Spuštao ih je jednog po jednog niz stijenu dok je njegov život stalno bio ugrožen. To je trajalo satima, a od sigurne smrti je spasio njih 75. Ovo se dogodilo u subotu.

Nastavio je raditi kao bolničar u bitkama koje su uslijedile te je spasio još mnoge druge, sve dok nije sam postao žrtvom granate koja mu je ostavila 17 šrapnela u nogama. Nepokretan, nosili su ga na sigurno dok vojnik blizu njega nije bio pogođen snajperom. Desmond skače s nosila, spašava ranjenika i ustupa mu svoje nosilo. On nastavlja ležeći dalje, ali u tom trenutku pogađa ga snajper u lijevu ruku i lomi mu tri kosti. Ipak, i uz slomljenu ruku te ranjene noge, dolazi na sigurno.

… čudo na bojišnici

Da mi Gospod nije pomagao, ne znam kako bih uspio spasiti te ljude s grebena.“ Cijelo vrijeme, molitva je bila njegov glavni izvor hrabrosti. Jednom prilikom bio je meta japanskog vojnika kojem se u tom trenutku pištolj zakočio. O ovome je nakon rata pričao i dotični Japanac.

Cijelo vrijeme, u džepu je nosio Bibliju koju mu je poklonila supruga Dorothy, vjenčana za njega neposredno prije odlaska u službu. Nakon eksplozije granate, izgubio je taj poklon. Međutim, kad je Okinawa osvojena, svi vojnici na otoku uhvatili su se potrage i u bolnicu mu vratili Bibliju koja mu je bila toliko dragocjena.

Imao je jednu priliku kad je izgledalo da mora ubiti kako bi spasio prijatelje. Kaže da se tad sjetio zapovijedi „ne ubij“, Japanci su prošli pored njih ne primijetivši Dossove prijatelje koji su čudom ostali sigurni, a njemu je to bilo najteže iskušenje u životu.

… skroman

Desmond Doss je samo jedan. Međutim, dok se radi o čovjeku koji je za života stekao status super heroja, koji je bio nadahnuće za generacije vjernika, te koji je dobio i službeno priznanje za svoju hrabrost, postoje mnogi ljudi koji su ostali u sjeni, a koji su bili spremni žrtvovati sve zbog istih uvjerenja kao i Doss. Mnogi takvi prolazili su kroz sličan tretman u mnogim zemljama te u brojnim ratovima širom svijeta. Zbog takvih, Desmond sebe nikad nije smatrao posebnim junakom.

Inače, nominiran je za medalju časti zbog spašavanja 100 ranjenih vojnika. On je tvrdio da to nije moguće i da ih je vjerojatno bilo samo 50. Na kraju je kao službena brojka prihvaćena sredina od 75. Kad god su ga ispitivali o tom dramatičnom događaju, odgovarao je isto. Čak i njegov vlastiti sin kaže da nikad nije dobio odgovor na pitanje o čemu je njegov tata razmišljao u tim dramatičnim trenucima. Desmond je uvijek odavao svu slavu Bogu. „Sva slava pripada Bogu. Ja ne bih trebao biti živ i prepričavati što se dogodilo. Nema broja koliko je Bog puta spasio moj život.“

2. VJEROVANJA JEDNOG HEROJA

Ne ubij

Najkraći stih u Bibliji i naizgled najjednostavnija zapovijed od svih, ali ipak najotvorenija interpretacijama. U povijesti su mnogi takozvani kršćani vodili ratove u Božje ime, a danas kršćanske crkve uglavnom podržavaju vojnu službu u ratu ili dozvoljavaju savjesti pojedinca da odluči u kojim prilikama je u redu ubiti, a u kojima nije. No, postoje vjernici kao što je Desmond Doss kojima je ova zapovijed stvar načela.

Njegov narednik ga je pokušao uvjeriti da postoje mnogi kršćani koji su bili vojni junaci. „U ratu je ubij ili budi ubijen! Jedini način da pobijedimo jest da ubijemo njih prije nego oni pobiju nas.“ Ipak, Desmond je vjerovao da postoji i drugi način kako može sudjelovati osim ubijanja. Pobrinuo se i za ranjenog Japanca. „Želim biti kao Krist i spašavati živote umjesto da uzimam živote.“

Svetkovanje subote

Držanje četvrte zapovijedi o svetosti subote kao sedmog dana nije praktično za vrijeme služenja u vojsci. Dapače, ono nije praktično niti uz neki drugi posao koji zahtjeva rad subotom. No Desmond nije postavljao pitanje što je praktično, nego što je istina.

Za vrijeme služenja u vojsci, od zalaska sunca u petak navečer do zalaska u subotu Desmond je imao svoj mir, te je odlazio u obližnje selo gdje je bila adventistička crkva. Ostalim danima radio je dulje, a nedjeljom je radio teške poslove. Iako mu je zapovjednik bio Židov, inzistirao je da vojnici moraju raditi subotom. Zbog njegove vjere, htjeli su ga izbaciti iz vojske na račun ludosti.

Čak i na dan uspona na visoravan zvanu „Hacksaw Ridge“, cijela jedinica morala je čekati Desmonda da završi s molitvom. Naime, 5.5.1945. bila je subota.

Hrabrost

Nenaoružani vegetarijanac bio je stereotip kukavice. Upravo tako su gledali na Desmonda Dossa kad je došao u vojsku, no u bitkama koje su uslijedile njegova hrabrost je postala legendarna.

U Otkrivenju u Bibliji piše kako kukavice neće naslijediti nebo. Cijelo 11. poglavlje Hebrejima poslanice piše o junacima vjere koji su „… postali jaki u boju…“. U novije vrijeme, Desmond je jedan od takvih junaka.

On nije volio izraz „prigovor savjesti“ jer se smatrao „suradnikom savjesti“. Nažalost, ta titula ne postoji. Imao je priliku izbjeći rat, ali je umjesto toga usmjerio hrabrost da pomaže ranjenima. Bio je hrabar u Americi okružen „prijateljima“ i hrabar na Tihom oceanu okružen „neprijateljima“.

Po uzoru na Isusa koji nije došao osuditi svijet, nego spasiti, Desmond se uvijek molio, „Bože, dopusti da spasim još jednoga…“. U 87. godini života, prije samo deset godina, završio je svoj život i zaspao s vjerom i nadom u uskrsnuće.

Adresa

Reformni pokret
adventista sedmog dana

Ribnička 12
10110 Zagreb
Gdje smo: KARTA

Bogoslužja

Subotom
09:30 - 10:30 subotnja škola
11:00 - 12:00 propovijed

Radno vrijeme ureda
ponedjeljak - četvrtak
11:00 - 15:00
Informacije:
01 3634 067 / 099 5115 225

Kontakt

ZAGREB - centrala
Ribnička 12
tel. 01/3634 067
info@rpasd.hr
OIB: 12980410812