RPASD - Naslovnica

Izvještaj s Jesenskog sabora 2023.

Jesenski sabor web banner

„Čišćenje hrama duše“  bio je moto Jesenskog duhovnog sabora održanog 3. i 4. studenog 2023. u Lipiku. Kad se govori o čišćenju hrama duše misli se na čišćenje od grijeha koji ga kao nekakva prljavština unižava i razara njegovo dostojanstvo. Da bi započeli čišćenje hrama duše među prvim ključnim koracima je priznanje grijeha i spremnost na pokajanje. O tom prvom koraku, na kojem mnogi zastaju ili ga odlažu, govorio je u petak, na početku sabora, brat Branislav Šarčević u propovijedi pod naslovom „Priznanje grijeha“. On je posebno istaknuo riječi apostola Ivana koji jasno ukazuje na redoslijed i put kojim grješnik može čistiti hram svoje duše. „Ako priznajemo svoje grijehe, vjeran je On i pravedan da nam oprosti naše grijehe i očisti nas od svake nepravednosti.“ -1. Ivanova 1:9

U subotu dopodne i popodne gost govornik bio je propovjednik iz Kanade, brat Vojo Lukić.  U dopodnevnoj propovijedi pod naslovom „S Kristom u Svetinji nad svetinjama“ detaljno je razlagao važnu istinu o naročitoj Kristovoj službi čišćenja nebeskog Svetišta. Razumjeli smo koliko je ozbiljna Kristova prvosvećenička služba i vrijeme u kojem živimo - vrijeme istražnog suda. „Dok se na nebu vrši istražni sud i dok se grijesi pokajanih vjernih uklanjaju iz svetinje, u Božjem narodu na zemlji mora se obaviti naročito djelo čišćenja, odstranjivanje grijeha.” - Velika borba, str. 425.

Biti s Kristom u Svetinji nad Svetinjama za adventiste znači više od samog razumijevanja i vjerovanja u Kristovu posebnu službu koju vrši na nebu. „Naš posao danas je da pokorimo Kristu svoje duše, kako bismo bili spremni za vremena odmaranja od lica Gospodnjeg —spremni za krštenje Duhom Svetim.”   - Evangelizam , 701.

Popodnevna propovijed pod naslovom „Biblijsko opravdanje vjerom“  propitivala je biblijski odnos vjere i djela te opravdanje grješnika vjerom. Pitanje vjere i djela među kršćanima često izaziva kontroverzne zaključke i vjerovanja.    

Kako onda utvrditi pravo, biblijsko opravdanje vjerom? Najsigurniji zaključak može se dobiti ako kroz Bibliju istražujemo od početka primjere i mnoge slučajeve biblijskih ličnosti. Zato su se kroz propovijed istraživali uzroci neposlušnosti prvih ljudi i pada u grijeh ali i mnogi svjetli primjeri onih koji su vođeni i nadahnuti snažnom vjerom bili poslušni Bogu i u najtežim životnim kušnjama pa su s pravom nazvani heroji vjere.

Kao snažan primjer istaknut je poznati popis heroje vjere u Hebrejima poslanici 11. gdje apostol Pavle nabraja njihova velika djela. Upadljivo je kako on, navodeći svako pojedinačno dobro djelo, redovito kao motiv ističe vjeru. „Vjerom Noa, upućen u ono što još ne bijaše vidljivo, pobojavši se, sagradi korablju na spasenje doma svojega.“ „Vjerom Abraham, pozvan da ode u mjesto što ga je imao primiti u baštinu, posluša i ode, ne znajući kamo ide.“„Vjerom prijeđoše Crveno more kao po suhu, što i Egipćani pokušaše, ali se potopiše“  – Hebrejima 11:7. 8.29. Jasno je da apostol želi naglasiti kako su sva ta velika djela ustvari vanjski dokaz unutarnje vjere.

Iz svega navedenog u propovijedi došlo se do jasnog zaključka  i razumijevanja kako su poslušnost Bogu i dobra djela uvijek rezultat istinske vjere i takvom vjerom se čovjek grješnik može opravdati. Nasuprot tome nedostatak poslušnosti Bogu rezultat je nevjere i sumnje.

Radujemo se i zahvalni smo Bogu na prilici što smo se mogli sresti s dragim prijateljima, vjernicima iz raznih zemalja.  Vjerujemo kako su poruke iz propovijedi snažno govorile našim srcima i potaknule nas na dobre odluke.  

Mladen Aradski

PREDAVANJA SA SABORA POGLEDAJTE OVDJE.

 

Vojo daleko

dvorana

VOjo

zbor mladih

Daniel

razred mladih

Djeca nastup

djeca nastup1

muska grupa

Mladen

poropati

Boris

Miki

 

  • Hits: 553