RPASD - Naslovnica

Jesenski duhovni sabor 2022.

Bog je ljubav

 

Neiscrpna tema „Bog je ljubav“ što se više proučava, otvara nove vidike. To je bila glavna tema Jesenskog duhovnog sabora koji je održan u petak i subotu, 28.-29. listopada 2022. u Lipiku.

Istina o Bogu i Njegovoj ljubavi je najznačajnije znanje za čovjeka i koliko god da poznajemo ovu temu uvijek nas iznova zadivi svaki detalj koji razmatramo. Zato vrijedi posebno istraživati kad, gdje i kako se sve očitovala Božja ljubav.„Njegova priroda, Njegov Zakon je ljubav. On je to uvijek bio i uvijek će biti. Tako je i svaki proces stvaralačke sile izričaj beskonačne ljubavi.” – Patrijarsi i proroci str. 33.

Dubina te ljubavi posebno se otkrivala onda kad se suočila s teškim izazovom, negiranjem svih vrijednosti koje su zasnovane na njoj.  Zato je prva tema sabora bila „Božja ljubav i pojava grijeha“ koja je istraživala kako je ta, savršena ljubav, odgovorila na pojavu grijeha na nebu kod najuzvišenijeg anđela, Lucifera. Zbunjuje nas i čudi s koliko je strpljenja i milosti Bog podnosio Luciferovo lukavo agitiranje i ničim ga nije sputavao niti ograničavao. „Bog je u velikoj milosti, u skladu sa svojim karakterom, dugo trpio Lucifera. Nije ga odmah uklonio s njegova uzvišenog položaja kad je počeo gajiti duh nezadovoljstva, pa ni onda kad je svoje lažne tvrdnje počeo širiti među anđelima.”  - Velika borba, str. 496.

Mnogima izgleda logično pitanje koje se skoro redovito pojavi kad se otvori tema pojave grijeha: „Zašto Bog Lucifera nije odmah uništio i grijeh ugušio na samom izvoru?“. Tako bi se, prema ljudskom gledištu, spriječilo širenje pobune među anđele i još teže posljedice. Međutim, „Bog je Luciferu dopustio da nastavi svoje djelo dok se duh nezadovoljstva nije pretvorio u otvorenu pobunu.“ – Patrijarsi i proroci, str. 41.

Čak i kad je Lucifer bio zbačen s neba Bog nije uništio Sotonu jer su rezultati Luciferovog djelovanja morali postati jasni svim stvorenim bićima u svemiru. „Da je on odmah uništen, neki bi Bogu služili iz straha, a ne iz ljubavi.“ – Patrijarsi i proroci str. 42. Strahom motivirana odanost Bogu nije mila jer „Bog želi da mu sva stvorenja služe iz ljubavi, službom koja izvire iz poštovanja prema njegovu karakteru.“– Patrijarsi i proroci str. 33. Svoju širinu Božja ljubav je pokazala u potpunoj slobodi izbora koja se daje svim stvorenjima pa i grješnicima. Jedino sredstvo kojim se potiče na odanost je isključivo ljubav.

Gost iz Njemačke, pastor Vyacheslav Shamrey izlagao je detaljno kako je „Božja ljubav otkrivena u Kristu“ koji je nadahnut nesebičnom ljubavi bio spreman poniziti se i „uzeti obličje sluge te postati ljudima sličan (…) postavši poslušan do smrti, do smrti na križu.“ - Filipljanima 2:7.8. Kad god se u nama pojavi dobro mišljenje o našem duhovnom stanju ili osjećaj uvrijeđenosti jer nas drugi ne cijene onako kao mi to očekujemo, sjetimo se kako je Krist i zbog takvih naših slabosti morao napustiti svoj položaj na nebu i bez gunđanja spremno podnosio uvrede i ruganja. „Poznata vam je visina s koje je sišao, dubina poniženja do koje se spustio. Kad je stupio na put samoodricanja i žrtve, nije se osvrtao dok nije dao svoj život.“ - Djela apostola, str. 209. Razmišljajmo o tome kako bi „upoznali ljubav Kristovu koja nadilazi spoznaju, kako biste se ispunili do sve punine Božje.“- Efežanima 3:19.

Treća tema „Kako nas Božja ljubav mijenja“ bavila se, za grijehom ranjenog čovjeka, prevažnim pitanjem djelovanja moćne ljubavi na čovjeka koji se bori sam sa sobom. Ako se čovjek, svjestan svoje nemoći, prepusti toj nebeskoj sili, doživjet će promjenu koja ga čini drugim čovjekom, a prepuštanje počinje bliskim odnosom s Isusom. „Ako Krist bude svakodnevno s nama, osjetit ćemo da nas okružuje sila nevidljivog svijeta. Gledanjem u Isusa preobrazit ćemo se u Njegovo obličje. Promatranjem se mijenjamo. Karakter postaje nježan, uglađen i oplemenjen za nebesko kraljevstvo.“ — Misli s gore blagoslova, str. 85.

Na saboru su se kroz propovijedi istraživali važni aspekti i pitanja Božje ljubavi, a na kraju se moralo ipak zaključiti kako unatoč jasnim odgovorima ostaju još mnoga pitanja na koja grešni čovjek nema sigurne odgovore i na njih će tek u vječnosti biti odgovoreno. Zahvalni za tu spoznaju što možemo zajedno s apostolom Pavlom uzviknuti: „O dubino bogatstva i mudrosti i spoznaje Božje!“ – Rimljanima 11:33.

Mladen Aradski

zbor2

slavik

djeca crtezi

djecja

orkestar

Novak Brajovic

sviraci

Nevio Aradski

vjekoslav voncina

dvorana naprijed

zbor1

daniel poropat

 

 

 

  • Hits: 825